Winter is het seizoen voor Verwerken. Wat heb jij nog 'te doen'?

31-12-2019

Hallo leuk lief mens. Ja, jij ja.

Je vraagt het jezelf af (ik?!) en denkt misschien dat ik een andere vrouw bedoel die deze blog leest. Maar nee, ik heb het over jou. Over jóuw waardevolle bestaan, jóuw kunnen, jóuw manier van doen, eigenwijs, eigenzinnig, bescheiden en onzeker. Maar écht. Ik Zie je.

Je eigenzinnigheid naast je onzekerheid en waar dat allemaal mee te maken heeft, mag in het Licht!

Dat mag gerust eerst eens in je eigen licht, door je eigen aandacht. De aandacht voor jezelf. Geef jij jezelf díe momenten?

De reden dat ie (jij) niet in het Licht staat (en met jou velen niet),

is dat jij je niet met voldoende zelfliefde in de wereld beweegt, kíest, je weg gaat.

En dát is dus de reden dat ik er ben.

Coach voor vrouwen in hun midlife, in de overgang. Een prachtige levensfase om nu écht bewust te gaan staan bij:

wie ben ik nou eigenlijk en waar ben ik naar onderweg? Is dit mijn pad of het pad van een ander?

Als je doorleest omdat je het herkent, herken je waarschijnlijk ook een vol hoofd vol acties en twijfels. Om gek of minimaal zeer onrustig van te worden! 

'Overlopend' vraag je je af: wil ik nog wel doen wat ik doe, op de manier waarop ik dat doe, met wie ik dat doe en vóór wie ook zeker. 

Waar verlang ik diep van binnen al tijden écht naar?

Ben ik daarmee dan wel op koers? Op míjn koers, op een koers die minstens wel een beetje bij me past? Of ben ik júist zo gestrest, onzeker en (eerlijk?) wat depressief aan het raken van het me voegen naar wat een ander verwacht, wil, vindt..

Wat vind ík, wat wil ik, nu ik een half leven heb geleefd en (hopelijk, gaan we vanuit) nu ik nog een half leven vóór me heb?

Bij Liever Opgeruimd gebruik ik verschillende werkvormen maar ook de natuur en de seizoenen als inspiratiebron voor jouw eigen leven.

Ieder jaar komen alle seizoenen met hun kenmerken voorbij. Het houdt de natuur in beweging, het brengt nieuw, groeit, laat los, wordt stil en bouwt weer op.

Het houdt de boel gezond, opgeruimd en in balans.

En wat doen wij vaak? Iets kiezen uit een veelheid aan aanbod & verwachtingen en in een bepaalde gewoonte doorhobbelen, meenemen, meesjouwen, volhouden. Ook als het al lang niet meer dienend is. 

Wat kun jij van de cycli van de natuur leren?

De natuur leeft ons de 4 V's voor:

in de lente > verwerven. Er ontstaat nieuw, er ontkiemd, onluikt, komt op: 

laat jij in jouw leven 'nieuw' toe dat je support: bijv. nieuwe vriendschappen, helpende gewoonten, educatie, activiteiten?

in de zomer > versterken. Het groeit en bloeit, neemt krachtig toe, verwarmt: 

houd jij stevig koers met dat wat ik Heilige Routine noem, een fijn overzicht van de keuzes die je goed doen, bijv. dagelijks een gezonde dagstart, midden van de dag zich op waar je staat, eind van de dag een bewuste afronding?

in de herfst > verwerpen. Bladeren, fruit, noten laten los, worden afgeworpen, jasjes worden uitgedaan:

wat mag je eindelijk los gaan laten omdat het ballast, zwaarte, onrust, stress brengt, ook al is dit 'lastig' of voelt het onmogelijk: het is jóuw (bevredigende!) leven, dus: leer af te ronden, nee te zeggen, afscheid te nemen, weg te doen en weg te gaan.

in de winter > verwerken. De natuur verstilt, het wordt koud en donker, wat op de bodem ligt wordt nieuwe voeding voor straks.. weer nieuw. En in de bodem vinden de processen alweer plaats ter voorbereiding op een nieuwe cyclus. Wowie, die winter!!

Ik wil niet aanmoedigen tot een jaarlijks drastische opschoonbeurt van bijvoorbeeld je sociale leven, maar kijk wél bewust naar wat in jouw leven vraagt om jouw vriendelijke aandacht en keuzes. 

Wat vraagt om jóuw bewegingen door middel van: naar je toe halen, stilstaan en bijstellen, afstand van nemen.

Wintertijd: tijd voor bezinning, reflectie, inkeer, bespiegeling, verwerking.

Deze sfeer en daad-werkelijke acties van 'stilstaan' één keer per jaar is me nou weer echt te weinig, maar hoe velen van ons laten dat helemáál voorbij gaan? Hollen steevast door omdat de samenleving door holt.

Laat deze Oudejaarsblog iets wakker schudden in jou. Dat de winter je de kansen biedt, waar je in deze snelle maatschappij, in jouw (te) volle bestaan misschien al jaren aan voorbij rent.

Want ik sta als coach niet te kijken hoor, van alle stress, werkdruk, depressieve gevoelens, angst en onzekerheid onder ons mensen. En dan heb ik het nog niet eens over de hoeveelheid burnouts hè. Maar alle stappen daar al vóór. Of het gebied waar mensen soms ééuwig in ronddobberen.. Sonde! Sunt, zeggen 'we' in Brabant.

Laten we de inspiratie uit de seizoenen benutten! Als we bezinnen, stil staan, reflecteren en écht eerlijk nagaan, dan kunnen we kiezen wat we te kiezen hebben, juist om te voorkomen dat het de kant van ronddobberen of erger, down the drain, op gaat. 

Dan kunnen we de keuzes maken die ons júist terug brengen op het pad van voldoening, eigenheid, zin-geving, betekenisverlening, waarden, ontspanning, vertrouwen, en ja.. noem het geluk.

Liever Opgeruimd dus. Liever dan alle ballast, gedoe, spullen, veelheid, mensen, activiteiten, spinsels met je mee, ook straks weer het voorjaar in..?!

Doe nú alvast het werk (en doe dat structureel, ieder jaar weer), dat jou de keuzes laat maken die voor vernieuwing zorgen, voor straks in het voorjaar weer lentefris, met jóuw energie, jóuw waarden, jóuw goede gevoel de tweede helft van je leven in.

Vind een vorm die je daarbij ondersteunt.

Ik wil niemand zeggen het ook te doen, maar als voorbeeld: ik ga iedere eerste werkweek van het nieuwe jaar (volgende week!), m'n favoriete onthaast-gebied in. De Drentsche Aa. Ik kruip in een fijn hotel en kijk terug op het vorige jaar, maar vooral uit naar dit nieuwe jaar. Zowel privé als werkgerelateerd (wat als ondernemer trouwens prachtig verweven is). En ik vermaak me en onthaast ondertussen. Een heilzame combi.

Beschouw, beleef en maak gezonde keuzes voor lichaam en geest. Én ziel!

En met die keuzes, zowel op privé als werkgebied, wandel ik wijzer en voornemend, de rest van de winter in. Die ik dan nog kan benutten voor wat nog wat verwerking behoeft (nu zal het verlies van m'n vader daar zeker een rol in spelen, maar dat niet alleen, er gebeurt zo veel in een jaar dat even onze bewuste aandacht mag krijgen!).

Als het voorjaar zich dan aandient, voor mij op m'n geboortedag 1 maart, begint ie toch echt meteorologisch maar ook symbolisch al, want:

dan kan het nieuwe ontstaan, oppoppen en gaan groeien.

Wat dat allemaal gaat zijn, dat hoef ik nu nog niet helder te hebben. Dat wordt vast in Drenthe al wat duidelijker. Met de bewuste beschouwing over:

wat verdient nog eerst aandacht, bezinning, keuzes, verwerking.

En dat hoeft niet zwaar hè. Dat kan heul lief, in een fijn hotel, leuk dorp, niet ver van de stad Groningen, met een winkeltje hier en een horeca'tje daar. Met een goed boek mee, een mooi schrift en zelfs gewoon met een internetverbinding.

Het hoeft allemaal niet zweverig of zwaar lieve vrouw.

Ga ontdekken of jij voldoende opruimt in je leven. Of er daarmee ruimte is voor nieuw, voor groei en bloei, voor loslaten en voor bezinnen op hoe vanaf hier weer verder.

Het zijn prachtige processen. En jij en ik zijn prachtige mensen.

Mits we ons blijven verbinden met de natuur. Jij met jouw natuur, ik met de mijne.

We komen uit hetzelfde voort, maar het vraagt voor ieder van ons passende aandacht.

Geef jezelf die, deze winter,

dit begin van het nieuwe jaar. Een Nieuw Begin van jóuw tweede helft, dit nieuwe decennium?

Voor nu: plan tijd in, in je agenda, om deze blog om te zetten naar jouw (eerste) actie, welke dan ook ontstond tijdens het lezen.. (inspiratie: het wordt je ingegeven door iets dat Groter is, dan alles wat rondtolt in je overvolle hersenpannetje).

Gaaf. Doen. Je verdient het.

Echt en eindelijk.

Laat je me weten wat jouw vorm is van verwerken? Van winterse wijsheid?

Kies iets kleins desnoods hè. Een hotel in Drenthe is niet voor iedereen 'zomaar even gedaan', dat snap ik. Maarre.. wat kan wél? (En is dat misschien ook die midweek Drenthe, dan komen we elkaar misschien nog tegen ;-)

Heb een fijne decennium-wisseling en dan zien we elkaar (weer of eindelijk) in 2020!

Misschien al wel aanstaande vrijdag bij Saars Boekenhoekje, als een soort nieuwjaarsborrel van Liever Opgeruimd voor jou.

Fijne jaarwisseling, hoe je die dan ook besteedt! 

Ik kruip voor het eerst sinds jaren, met manlief, oliebollen en de oudejaarsconferences, gewoon lekker thuis op de bank. En proost op Daddy Cool in heaven, die voor het eerst in mijn bijna 48 jarige leven, niet mee het nieuwe jaar in wandelt.. Tough cookie, painful fact for life.

En tóch wordt het weer voldoening gevend. 2020. Met hem daar en anderen hier verbonden, en met alle cliënten, die hun voordeel gaan doen met wat ik alleen maar hoef te strooien.

Heerlijk en eerlijk. 

Proost leuk, lief mens, 

ja jíj ja!

Myrea

Levenscoach voor vrouwen in de overgang

'Jouw tweede helft? Een Bevredigend Bestaan.'

p.s.

Aanmelden voor (NIEUW!) Saars Boekenhoekje, aanstaande vrijdag 3 januari van 15.00-17.00u. in Nijmegen, doe je op myrea@lieveropgeruimd.nl 

Wil je Liever eerst met een handzaam werkboekje wat eerste stappen zetten op het pad naar meer orde, focus, rust en voldoening? Download dan gratis De eerste 3 stappen naar Een Opgeruimd Bestaan op de Homepagina.