Wat is (wórdt!) jóuw lievelingsplek?

12-05-2020

Als je écht, ik bedoel daad-werkelijk, hartstikke eerlijk mag zijn: hier, nu. Met mij ;-)

Wat is jouw onmiskenbaar duidelijke lievelingsplek To Be, als je terug kijkt op je leven 'so far'?

En dan bedoel ik even qua wonen. Qua huis, qua plek om altijd naar terug te keren. Om thuis te komen, (jezelf) te kunnen Zijn. 

Als je je ogen dicht doet, je levenslijn eens even over gaat, van 0 tot nu. Waar wás je gewoon senáng, helemaal in je element, rustig en tegelijk superenthousiast (ja, dat kan heel goed samen). Waar(mee) was je op je plek, helemaal voldáán.

En kijk even rond op de plek waar je nu huist. Eh.. ja. Zeg jij het maar. Wat is daar precies nog van over (behalve je verlangens)?

Wát zijn nou écht, eerlijk, de elementen die bij jou en je leefomgeving horen, wil er iets kloppen (ja, metaforisch, zoals je hart klopt). Vind je dat voldoende híer?!

Ga daarvoor terug naar die plek uit je herinnering: wat zei die over jou en over dat waar jij blijkbaar zo heerlijk mee samenvalt? Welke sfeer, thema's, soort ruimte, orde, vormen, kleur, mensen (of juist dieren ;-). Welk gevóel was daar, door welke spontane situatie of bewust gemaakte keuzes?

En laat dát dan vandaag het sleutelwoord zijn dat je uit deze blog meeneemt lieverd. Keuzes.

Want je hebt meer regie over je leven dan je soms denkt. Óók als ADD'er. Als iemand met een vol hoofd, waar megaveel in rondgaat, waarmee je steeds wordt afgeleid, jij je láát afleiden ook, van het pad dat je je voornam. 

Ga je weg van, of blijf je vanaf hier, bij 'de focus die toch je richting zou zijn' (Van "Jij was toch onderweg om koffie te zetten?!" tot "Je bouwde toch aan dát project en niet aan dít idee?!"). Het is met passende tools te leren als je wil. (Tip bij het koffie/thee gaan zetten, laat iemand je vriendelijk herinneren als je niet binnen 5 minuten terug bent. Hier weet manlief van mijn neiging tot afwijken van de route).  

En ja: ook tijdens de overgang heb je (júist!!!) hartstikke veel regie! Tenminste, als je haar verkíest. 'Dít is een plek om líef te hebben', zong Toon Hermans. Ja, dat is híer! Een levensfase om te gaan Staan. Om te zien waar het voor jou nou eigenlijk over gaat. Je leven. 

Voor jou, voor een ander en voor de wereld. En met nog een half leven voor je, begrijp je waarom ik levenscoach voor precies déze groep ben. Want als Stervensbegeleider voerde ik het gesprek met hen aan het einde van het leven. En was er zoveel met enige spijt: 'niet gekozen'. Iets dat we, hier in het midden, nog zo prachtig, levenswijzer dan toen we 20 waren, wél kunnen doen, waar we gewoon voor kunnen gaan kíezen.

Wat ADD en de overgang als kansrijk maken om eindelijk tot daad-werkelijk jóuw leven te komen, is dat de introverte hooggevoelige niet anders kán dan Diep Leven & Diep Verwerken. Da's 1 van de 4 eigenschappen die staat. 'Niks aan te doen'. 

En práchtig. Mits je ermee om weet te gaan! Mee om mág gaan, kúnt gaan. Jij en je naasten. Het maakt dat onder andere zingeving als basisbehoefte wordt (h)erkend. En dus het onrustig en ongelukkig worden van 'zomaar, oppervlakkig gewauwel', voorkomen wordt. Want: je kíest om de zin in je dagen gewoon te organiseren. Gerust náást (o.k. even dan), de smalltalk :-)

Tenminste, als je balans wil behouden. En niet wil verdrinken in de onrust en de oppervlakkigheid die het bestaan kunnen inhouden als je onbewust je dagen door-snelt. Dan raak je gestoord door (word je gék van) je eigen onrust-modus. Been there, done that lieve volgers. Troost jezelf daarmee: want je kúnt een 180 graden-draai maken en het overleven.

En ja, dat maakt dat we bij veel gebalanceerde ADD'ers, altaartjes treffen en bijv. kaarsen, boeken die verder gaan dan de Chicklit, planten (eh.. verwelkte), spirituele accessoires en schriftjes vol plannen!

Want altijd-onderweg zijn we. En mede daarom zo onrustig. Kip en het ei-verhaal, dat wel. Er is onrust vanwege een hersenstofje dat we missen, vanwege 'dat er een ander chemisch fabriekje draait', nogal wat gaande in ons. En we kunnen daarmee niet anders dan 'zoeken naar de rust'. Ogenschijnlijk lijken externe middelen nodig.. Maar geheimpje dat uit de doeken mag: de rust huist in bewuste keuzes (durven) maken!

De rust vinden we pas als we onszelf kennen, herkennen en erkennen. Als je als ADD'er begrip gaat krijgen voor en inzicht gaat krijgen rond je eigen chaos, onrust, wanorde, stress en veelheid. Je gesprokkel, je -geen uitknop-, zelfs als er niks meer bij kan. In je huis! (En in je hoofd en in je lijf, zeggen nu velen van jullie.)

De overgang als levensfase tover je niet weg, tenminste: de gemiddelde vrouw vertoeft er zo'n jaar of 10 tussen haar 40e en 60e. En zie behalve de klachten, de káns. Want met het benutten van de (natuurlijke!) kansen, houd je wonder-wel, maar geloof me, het ís heel logisch, de klachten low (How low can you go?! Kom mee voor de uitdaging, ik jubel er alvast). Ook daar denk je aan externe ondersteuning maar ligt de sleutel hier, bij jou.

De ADD gaat dus ook niet weg. Die gaat zelfs levensláng met je mee (want jij gaat levenslang, gezellig met jezelf mee.). Als je gaat zien wat deze persoonskenmerken (dus) doen, ga je zien dat de D van Disorder een vergissing is. Want echt, déze mensen gaan, mits in balans dankzij bewuste keuzes, de kleine en grote wereld veranderen. Ja, ik zeg het zoals het is. Zij die ons voorgingen deden dat al. Maar de wereldse snelheid en oppervlakkigheid haalden ons in. Urgent work to do dus.

En ADD'ers kunnen niet anders dan vóelen wat er nodig is. Want het ziet er vaak anders uit (afgeleid, dromerig, afwezig) maar: alles is op áán. En we kunnen en zullen niet écht rusten tot de waarden in de wereld (in gezin, team, land en wereld) lichter schijnen dan de normen die zoveel schade berokkenen.

Maar: first things first. Begin eerst maar eens bij je huis dus. En maak het je lievelingsplek! De plek van waaruit je kunt gaan Staan. Omdat je er orde en overzicht creëert, je omgeven weet met degenen die jou écht kennen, Zien en snappen, je ADD én de fase waarin je bent. En waar je je omgeven weet met de spullen die jou inspireren, voeden, verrijken (en de rest: hup: weg mag). Met voldoende ruimte, alleen-tijd, met een (basis!) fijne sfeer waarin jij aflaadt van de prikkels van de dag en oplaadt voor dat wat je te brengen hebt.

Stop dus met het vechten met je ADD én met de overgang. Geloof degenen die het negatief bestempelen gewoon níet. Laat dat een eerste keuze zijn. Hang een andere Waarheid aan: 

You're beautiful (als introverte hooggevoelige) en deze fase is dat (de spirituele brug van verleden naar toekomst).

  • Stoei met je kenmerken als in een liefdesscene. Ont-dek en bemin.
  • Word er daarmee dus zelfs verliefd op, op wie jij dus blijkbaar bént. Stap over van symptoombestrijding (Westerse geneeskunde, bv. Ritalin) naar Reden & Zín (met het gevoel van ik ben hier niet zomaar, ik kom doen wat bij me past)
  • Maak gedurende de dag de keuzes die het vraagt, die jou Goed doen (daarmee kun je er ook beter zijn voor een ander). Bouw daar een Heilige Routine voor. Mensen die me volgen weten, da's o.a. een bewuste dagstart, een S.T.O.P-moment en een laatste rondje door je huis, voor je aan de nacht begint.
  • Creëer de Lievelingsplek die jou Goed doet. Begin bij de ruimte, je thuis. En als dat te groot is: een kamer. Hier vind je de Lente-Opruim Challenge die ik onlangs gaf.
  • Als dat allemaal teveel voelt: maak dan in ieder geval een moodboard waarop je eens begint te mijmeren over wat jou tot nu toe -inderdaad- altijd zo goed deed en doet. En met die verbeeldingskracht ga je de keuzes maken die naar die zin en energie (terug)leiden om te gaan kiezen voor. Consistentie folks (systematiek/continuïteit)! En da's een dingetje voor ons, I know.

Begin vanuit de waarden. Want waar een situatie, een persoon, een omgeving samenvalt met jouw waarden, daar valt Rust je ten deel. En da's natuurlijk Een Prachtig Begin. De motivatie van waaruit je in actie komt (In actie komen: ook een 'lastige' hè). Altijd weer.

Bouw vanuit die waarden aan je nieuwe Lievelingsplek. Aan toenemende Rust. In je huis dus eerst maar eens. En dan volgt je hoofd als vanzelf. Want: dan gaat je hart open. Steeds een beetje meer. En ja, ik beloof je Gouden Bergen. Qua levensgeluk. En nee, ik accepteer dus niet meer dat er nog zovelen in donkere grotten verkeren.. 

Met hoofd, hart en handen, namasté. Ik geloof in jou, jij kúnt dit.

Vanuit míjn kernwaarden: vrijheid, verbinding, welzijn, liefde en awareness,

Myrea

Levenscoach voor ADD'ers in de overgang als levensfase: 'Méér met mínder'.

Wat zijn de jouwe? Je waarden. Van waaruit je rust gaat vinden: 

Je kunt ze in déze handige oefening ontdekken. Vul je gegevens hier in en het werkboekje komt gratis en automatisch naar je mailbox. 

Laat ook dát (je inbox) een Lievelingsplek worden trouwens. In plaats van de chaos die daar ontstond.. Toch?! Herkenbaar hoor. Leer om over je eigenschappen voluit te glimlachen. I do! You can join me. En je naasten erbij. Want ook dát helpt ons lief vooruit. In plaats van beetje-bij-beetje achteruit..