PAPERASSEN: Week 3 van de Lente-Opruim Challenge

07-04-2020

In de Facebooklive van gisteren, gaf ik al aan: 

deze week gaat niet over de papieren met emotionele waarde (tekeningen, wenskaarten e.d.), maar over, zoals Marie Kondo het noemt: 

'De Saaie Papieren'. Emo-stuff / aandenkens: die komen terug in week 5.

Over hoe om te gaan met deze 'saaie papieren' schreef ik in augustus vorig jaar een blog. 

In het kader van Eenvoud (!), vind je de tekst daarvan hier terug. En vul ik aan met: wat gisteren verder geleerd mocht worden.

De titel van die blog: 'M'N PAPERASSEN? HET HOOPT ZICH OP ALS DUINZAND.'


Is het organiseren van de papierwinkel in huis, voor jou ook een fikse uitdaging?

We krijgen (gelukkig!) nog altijd fysieke post. Maar ook artikelen uit tijdschriften scheuren blijft een gewoonte, krantenknipsels bewaren, bonnetjes van ooit, businesskaartjes van -nog op te zoeken op internet- en bergen notities 'verrijken' de stapeltjes op tafel. In de la, in een uitpuilende map, zelfs in onze tas of portemonnaie. Laat mij 'ons' kennen.

Onze generatie HSP-vrouwen. HSP staat voor Hoog Sensitieve Personen. Ik zal er zaterdag in de Q&A-facebooklive qua kenmerken en met de piramide die ik toonde, op terugkomen. 

I love us. We raken zó geïnspireerd door vanálles! Daarnaast wil ik wel graag genoemd hebben dat we vanuit angst nogal wat bewaardrang hebben geërfd.. Een bonus op jouw HSP-schap, waardoor de duinpan bij jou geheid boven die van je buuv uit steekt.

Kijk wel Liever met mededogen achterom naar de twee generaties voor ons en je begrijpt. 

En niet doelend op die angst en bewaardrang maar wel op 'ons HSP-vrouwen',

hoorde ik mijn moeder ook in de weer zijn met haar 'achterstallig onderhoud'. Op administratief gebied want verder 'alles bon'. Zij hanteert de methode van elke dag een stapeltje uitzoeken en wegwerken. Ná een stevig voornemen 'omdat dat het zo niet langer kan'.

'Omdat ik dit niet ben', zei ze. 

En dat is precies waar het in deze challenge om gaat! Is jouw huis een fijne afspiegeling van wie jíj bent en dat wat jóu rust geeft? Ruimte in je huis, rust in je hoofd, liefde in je dagen. 

Kom er via het e-book achter wie jij bent en help jezelf, jóuw leven, dicht bij jezelf te leven.

Want wat m'n moeder zei klopt natuurlijk, zij houdt van haar orde, van gezellige en waardige ruimte.

Ik heb het van geen vreemde dus ;-) De naam Liever Opgeruimd komt zelfs van haar zonder dat ze het wist: 'Ik heb het liever opgeruimd', ken ik als haar uitspraak. En ik kon het alleen maar steevast beamen. Vanuit een diep weten dat het zo werkt voor ons. Dat het alleen zó werkt voor ons. Het dagelijks leven.

Onze breinen (ADHD/ADD, de extraverte en introverte 'gevoeligerd') vrágen om dat overzicht. Anders raken we van de vele prikkels, nogal onrustig (nóg onrustiger). Ik zal zaterdag in de Q&A-facebooklive ook terugkomen op de twee termen. 

Want bewust leven, bewuste keuzes maken, helpt deze (allerliefste!) gestreste rustzoekers enórm.

Marie Kondo, die het ophopen van de bergjes paperassen: duinzand noemt en op wie een deel van de fysieke opruimmethode van Liever Opgeruimd is gebaseerd (puur omdat ze zó verbindend hoofd-hart-en-handen-werk biedt en dús resultaat geeft),

schrijft over haar werkwijze rond paperassen zeer stellig:

'Vuistregel. Alles wegdoen.' 

Da's even schrikken hè.

Één van mijn eerste cliënten die dat in haar boek zag, sloeg het gelijk weer dicht. Want dát ging ze niet doen. De PGB-administratie rond haar dochter.. alle GGZ-documenten die van waarde zijn om de aanvragen gehonoreerd te krijgen.. Marie Kondo kon het schudden.

En da's prima natuurlijk. Zeker bij mij! Ieder mag kiezen van waaruit ie opruimt. Wat wel en niet bewaard blijft, waarom en op welke Wijze.

Om de fans van 'de Japanse opruimgoeroe' wel te bedienen met deze blog, zet ik samenvattend neer wat ze pretendeert dat werkt.

Bij ontstane duingebieden in jouw zone. (Denk ook aan: papiertjes op de koelkast, in de fruitschaal, los op je tafels, in je tas en jas).

Marie zegt: Bewaar van 'je papierwinkeltje' (of van je groothandel, lol)

alléén dit:

1. Waar nog wat mee moet gebeuren (je actiemap, zo leeg mogelijk houden natuurlijk)

 • Waar een actie nodig is (bijv. een helaas te betalen boete voor 3 km te hard rijden..)
 • Wat je tijdelijk nodig hebt (bijv. de uitleg over het weekendje weg wat je binnenkort hebt. Eh.. níet hebt zolang het RIVM adviseert #BlijfThuis.)

2. Wat je voor altijd te bewaren hebt

 • Wat je vaak nodig hebt (doe ze in aparte insteekhoesjes en bewaar ze bij elkaar in een map)
 • Wat je weinig nodig hebt (doe ze samen in een ander soort insteekhoes, besteed geen energie aan uitsorteren).

Het voert te ver om over alle soorten papier-in-huis in deze blog uit te wijden (ik deed dat in de facebook-live wél, en noem ze onder deze blog), maar believe me:

ze motiveert op een onderbouwde manier, dat zelfs je bewaarde studie-materiaal ('Het werkelijke materiaal was de opleiding zelf'), je gebruiksaanwijzingen ('Overal vind je oplossingen, bij een technische mens, internet of het verkooppunt') en vele 'vasthoudertjes' bevrijdend fijn: de weg naar de papierophaalcontainer mogen maken.

Ik zeg met een zomers gevoel in deze zonnige lenteweek, De (ondanks alle omstandigheden) Goede Week, de week vóór Pasen

Hoera voor haar! 

Want hoe fijn dat iemand met zoveel kennis en ervaring in het opruimen ons dát toe-roept! Laat het een houvast zijn in het eerder genoemde: 

'met het volgen van deze challenge blijft er 1/3 van je spullen over'. 

Tegelijk. Heb ik tijdens het 'manager van een kinderdagverblijf zijn' geleerd wat míj hielp in het omgaan met alle duinstrandjes in kantoor.

En die geef ik jullie vandaag weer mee. Ik haalde deze Wijze destijds (OMG, talking about de jaren 2000..) uit het boek: 'Tijdig van kantoor', uitgegeven door de Volkskrant. De titel ríep mijn behoefte en beloofde me beterschap. En het werkte. Rust-gevend!

Ik houd het hier eenvoudig, en moedig je aan om het mínstens uit te proberen. Al gaat maar 1 van de 10 mensen die het uitprobeert er daad-werkelijk baat bij hebben zeg ik: missie geslaagd. Want voor diegene gaat het rust brengen rond 'de papierberg met de er boven zwevende titel Onrust-gever'. Die ruimt zich namelijk op als het jóuw methode blijkt te zijn.

Follow me:

 • Ruim je bureau op. Doe dat met 'helemaal bij 0 beginnen'. Bij: een helemaal leeg bureau. En richt dan opnieuw in. Dat je bureau je een blij gevoel geeft, een fijne plek om aan te lezen, werken, schrijven. Dat het jóuw sfeer ademt. Uitnodigend. Ruimtelijk.
 • Organiseer 5 postvakjes die je blij stemmen, op je bureau. Waar je steeds met plezier naar kijkt. Belangrijk: je kunt op de voorkant van de vakjes een papiertje met een woord plakken. 
 • Label het bovenste vakje: IN, het tweede vakje: ACTIES, het derde vakje: IN AFWACHTING, het vierde vakje LEZEN en het onderste heet OPRUIMEN.

Het boek heb ik niet meer maar mijn werkwijze is sinds die tijd als volgt: alles wat als papier het huis in komt en waarbij ik niet de tijd/zin heb om me er direct mee bezig te houden en te kiezen,

gaat in het bovenste postvak: IN.

Op een vast moment in de week (bij mij op zondag) ga je het postvak IN door. Waar het vlot kan, handel je het (vlot) af, iets betalen, iets in je agenda noteren, klaar voor retourzending maken e.d.

Waar het een ruimere actie vraagt: schrijf deze er concreet op (bijv. vóór 28 april overboeken). Zo hoef je je niet steeds te verdiepen in: Wat is hier de bedoeling van, wat vraagt het van me. En dan verhuis je het naar het tweede postvak: ACTIES.

Op een vast moment in de week plan je tijd & ruimte om je administratieve acties af te handelen. Heb je iets verwerkt en ben je daarmee nog in afwachting van een actie van de ander: die gaat in het derde postvak: IN AFWACHTING. Bijv. een geretourneerd artikel waar je de betaling nog van krijgt. Loop deze ook na tijdens je administratiemoment per week. Afgehandeld? Dan kan het heerlijk weg. Niet bewaren.. Why would you? Het gaat om het leven hier & nu, niet om de trofees.

Je leesvak, het postvak LEZEN, heeft geen einddatum of 'deadline' zo je wil..

Anders zou het stuk in je postvak ACTIES zijn beland. Begrijp je het verschil?

Voor het postvak LEZEN en voor je onderste postvak OPRUIMEN geldt: vol is vol!

Als er niet meer bij kan, gaat er iets uit. Dat betekent: het wordt gelezen / opgeruimd  of het gaat weg. Ik verklap je: er gaat een hoop níet gelezen worden en da's helemaal o.k.! Je vond het bij de eerste beoordeling de moeite waard om het bij LEZEN te doen, en nu de tijd wat is verglijdt, zijn er andere dingen belangrijker, interessanter of meer aan de orde geweest. Prima.

OPRUIMEN-bakje vol? Dan (enkel als het bewaard wordt dus!) gaat het op haar Thuisplekje in jouw huis. Waar het voortaan makkelijk pakbaar en vindbaar is. 

Er komt gedurende dagen en weken steeds weer nieuw materiaal! Doe de lezen-papieren of opruimen-papieren, dus gerust weg. En houd alleen de stukken, tijdschriften of artikelen waar je ziel van gaat zingen. En heb je een momentje (in bad, op de bank, of tussendoor bij een kop thee) haal dan iets uit het rijke lees-vakje. Dan kan het daarna.. Júist. Niet bij OPRUIMEN maar ge-rust bij het oud papier!

Juweeltjes voor 'houden': daar ga jij over . Maar laat niets dat niet jouw hart opent, slingeren in huis. Rommelige energie, niet helpend voor een vervullender leven sweety.

En laat deze fase die de overgang is, nou precies díe kans in zich dragen.

Dat je je dagelijks leven eindelijk dusdanig opschoont, dat er ruimte ontstaat voor jou, voor nieuw, voldoening, voor het leven van je wáárden. Dat je ruimte krijgt voor fijne activiteiten en lieve mensen & dieren, in plaats van dat je tijd en energie nodig hebt om je volgelopen leven bij te werken. Benut de wetenschap dat de scheidsrechter heeft gefloten: de tweede helft is HIER! Jóuw tweede helft.

Houd het ruim, overzichtelijk en plezierig werkbaar. En houd het bij. 'Van discipline naar Heilige Routine' is mijn motto. Noteer daarvoor zeker de eerste weken, je 'postvak IN nalopen' en 'admi-acties uitvoeren' in je agenda. Zet het er neer als een afspraak met jezelf. En kíes voor jezelf. Dat mag! Met voor jezelf kiezen, kun je er beter zijn voor een ander, en heeft de wereld meer aan je. En ik weet: dat wil je graag. 

Realiseer je dat het aanwennen van een nieuwe gewoonte of nieuw systeem tijd en herhaling nodig heeft. Volgens de wetenschap doen we er (minstens!) 21x over wil iets enigszins wennen en doen we er 90x over om het in onze leefstijl geïntegreerd te laten zijn. 

Dat het geen notitie meer in je agenda nodig heeft dus, omdat het een nieuwe gewoonte is geworden. Een Heilige Routine in jouw weken! Dat vraagt lieve training.

Plak deze als herinnering op een post-it op je bureau:

Er. Kan. Veel. Weg. Bevrijdend fijn.

 • STUDIEMATERIAAL: Hier hebben we vaak benauwend veel van (bewaard). Met het idee: komt nog ooit van pas. Net als vorige week geldt hier als helpend: Ooit = Nooit. Hoe vaak heb je er nog in gekeken? Eerlijk zijn. Marie zegt: de passie van de leraar/lerares, de opgedane kennis en lessen, je hebt het ergens in je systeem verwerkt, in jezelf opgenomen en gevormd naar hoe het voor jou helpend is. Je hebt er geen materiaal meer voor nodig, uitreksels, copies, handouts. Hup, weg ermee. Ik zeg: kies zelf. Maar mij heeft het doen ademen toen ik er bij de laatste verhuizing eindelijk afstand van deed.
 • CREDITCARD-AFSCHRIFTEN: weg. Maar ik zeg: die héb je wat mij beftreft niet. Want kredieten en leningen: wat brengen deze mee aan energie? Ik geloof in de positieve energie van enkel uitgeven wat je hébt en niet wat je niet hebt. Uitzondering is misschien een (passende!) hypotheek. Maar waarom zou je een creditcard willen.. Doe het met je cash, met je pinpas en leg de grens altijd bóven het nulpunt.
 • BANKAFSCHRIFTEN: We zijn veelal vanuit onze ouders gewend (overgenomen), deze een hele tijd in mapjes te bewaren. Maar tegenwoordig kan alles via internetbankieren, is alles op te zoeken en wat je nodig hebt uit te draaien. Hup, weg dus.
 • LOONSTROOKJES: bestaan ter informatie en controle. Dus ze gaan van In naar Acties en van Acties eventueel naar In afwachting (als je bijv. de salarisadmi hebt geattendeerd op dat er iets niet aan klopt). Je kunt ze bewaren tot je je jaaropgave hebt ontvangen, maar dan kunnen ze echt weg.
 • GARANTIEBEWIJZEN: Noteer op je garantiebewijs tot wanneer de garantie geldt. Bewaar ze bij elkaar en loop er 1x per jaar langs. Waar de garantie verlopen is: die kan weg (of je bewaart voor de inboedel-verzekering 'mocht er ooit iets gebeuren met je hut' maar ik leef zo niet. Het gaat gewoon Goed.)
 • GEBRUIKSAANWIJZINGEN: sommigen hebben mappen vol. Ooit ingekeken? Vaak niet. En anders zélden. Tegenwoordig is bijna alles via internet opvraagbaar en anders vraag je een techneut in jouw cirkel van 15 of iemand die dat graag voor je doet even om hulp. Gebruiksaanwijzingen: bye bye!
 • BELASTINGPAPIEREN: Er zijn geen regels voor particulieren maar houd ze tot je de definitieve aanslag over dat jaar binnen hebt. Dan is dat jaar voor de belastingdienst afgesloten. Heerlijk: weg te doen. Goed gevoel over 'een paar jaar bewaren'? Doen dan. Maar echt geen map vol hoor.
 • POLISSEN: Ontvang je een nieuwe polis (verzekering/groene kaart)? Dan kan de oude weg! Simpel as that. 

De challengers ontvangen vandaag in hun mailbox, de vrolijke afvinklijst voor deze week, naast dat ze het gehele overzicht van deze Lente-Opruim Challenge op de afgeschermde webpagina kunnen vinden. 

Ga lekker aan de slag (Samen, ieder voor zich, voor een Groter Waarom), maak er ook deze week gerust weer een Opruimfestivalletje van! 

En mail me evt. je vragen op myrea@lieveropgeruimd.nl

Komende zaterdag beantwoord ik ze in de Facebooklive-Q&A. Questions & Answers.


Liefs en een duwtje, ik denk ook van Marie!

Myrea, 

je ziet aan me: het is ook niet míjn favoriete week ;-) Maar lieverd: het wérkt, dus op naar een lekker resultaat aan het eind van deze week 3!

Ruimte in je huis = rust in je hoofd en liefde in je dagen.

Minder is méér. En eenvoud de sleutel!

Heb je de invul-oefening in het gratis e-book al gedaan? Dóen hoor: werkt zéér ondersteunend bij het opruimen

én bij het durven maken van sterke keuzes in het algemeen.

Weet wie je bent! Vraag het handzame e-book hier meteen aan (en ontdek het met het invullen in anderhalf uur):

Enjoy! Want het wordt leuker én de wereld heeft meer aan je, als jij je eigen keuzes durft te maken lieverd. 

Myrea