Mijn top 3: boeken die je ánders naar de overgang laten kijken

02-06-2020

Ánders? Ja, naar de overgang als spirituele levensfase: naar de rust om eindelijk jóuw leven te durven leven. Dat is namelijk in meerdere opzichten zó waardevol!

Omdat veel boeken, gesprekken en artsen gericht blijven op de technische kant van de overgang, voel ik me steeds meer een roeptoeter om juist de andere kant, 

de kant waar deze fase in essentie om drááit, in het licht te zetten.

Want

in hoeverre denk je dat inheemse stammen, degenen die de wijze vrouw benutten voor kracht, rust, wijsheid, zich bezig houden met hoe het nou precies zit met oestrogenen en progestron? Nope, not - at - all. 

En wat schat je in rond hun themabijeenkomsten rond: opvliegers, stemmingswisselingen, gevoelens van leegte ondanks een overvol hoofd?

Ook: nee, dat is níet het thema daar. 

En daar mogen we van leren! De overgang is op de helft van je leven 'gewoon' een uitkijkpunt, een natuurlijke brug van verleden naar toekomst. En ja, dat er in je lichaam vanalles meetbaar is, dat is. Je vruchtbaarheid eindigt. Maar niet de vruchtbare grond waar je op Staat!

Meer bewuste keuzes vanuit je levenservaring & opgedane kennis was niet eerder zo mogelijk als nú. Híer. En het mooie daarvan? Als je die bagage inzet voor persoonlijke groei / ontwikkeling, eerst maar eens voor jezelf (meer rust in je hoofd) en dán voor wat je nu écht wil in je leven, dan verdwijnen overgangsklachten als sneeuw voor de zon! 

Want: dan volg je de natuur! Jóuw natuur. 

Die is niet gebaat bij je drukke gedoe (vanuit je angst, wanneer is het genoeg), het voldoen aan normen van een ander, de stress, het gejaag, de veelheid. Die is gebaat bij meestromen met je leven, luisteren naar je hart, bij mínder van meer waarde(n), die is gebaat bij jóu, zonder al je gedoe en je drama.

Maar dat gedoe en dat drama dien je daarvoor wel eerst 'even' op te ruimen. Want daarmee onstaat die ruimte. Voor jóu. Voor dat wat jou rust brengt. Voldoening schenkt.

In mijn coachprogramma klim je een mooie ladder op: kijken we eerst: Waar sta je nu? Dan naar: Wie ben je écht? Ga je daarna leren kiezen als 'De Wijze Saar' (ons 'metaforische voorbeeld': Sarah, je weet wel, van Abraham. Maar dan niet als pop in de tuin maar als wijze vrouw, in het tuintje van je hart). 

Vind je jouw blijvende support en Leef je daarna jóuw leven.

Je wordt je eigen coach. En da's zó waardevol!

Mocht je gewoon eerst eens wat meer lezen over hoezo de overgang hier, je midlife, méér is dan 'je hormonen-stand'

en hoezo er dus ándere keuzes te maken zijn dan 

  • 'opvliegers wegwapperend laten bestaan', 
  • 'stemmingswisselingen balend accepteren' of 
  • gevoelens van zinloosheid - leegte (met je volle hoofd), zeg: je midlifecrisis' aanvaarden. 

Dat hóef je niet te aanvaarden! En je partner ook niet. Het is simpel-weg jammer dat we dat dóen. Dat we westers geaccepteerde methoden toepassen, zonder de winst van het daad-werkelijk even stilstaan hier benutten. Een goede relatie wíl aandacht op: het welzijn van het individu én het welzijn van het partnerschap.

Als je er eens over wil sparren: feel free, mail me voor een gratis SaarSessie op myrea@lieveropgeruimd.nl

De 3 boeken waarmee we winst behalen op het terrein van: 

het benutten van de overgang als brug naar juist méér rust, voldoening en wijsheid. Overgangsklachten verminderen doordat we onszelf zijn (worden!) en daarmee de ander en de wereld (meer dan ooit kunnen) raken:

Op 3: 

TE LIJF 

Het boek dat Medina Schuurman en Isa Hoes schreven naar aanleiding van hun zoektocht, toen zij aan kwamen in de overgang. Ze maakten een mooie tocht langs diverse deskundigen en kwamen op zowel de westerse 'aanpak' als op de meer alternatieve (laat dat de reguliere worden).

In mijn beleving, die er niet persé toe doet maar ik ben hier nou toch, ligt het accent iets te veel op knetterknap zijn,

maar ik juich de ontwikkeling toe dat de dames van Rozegeur & Wodka Lime (m'n lievelingsdrankje als het om alcohol gaat! Maar voor het geval je het niet wist: alcohol in de avond = opvlieger in de nacht en ja, dan maakt 0, 1, 2 of meer, een wereld van verschil), 

hoe zij ons voordoen hoe we de overgang als méér kunnen beschouwen dan een vermoeiend -hou vol en onderga dit- stukje leven. Ze laten ook zien dat op déze plek een waardevol leven ontdekken, niet alleen overgangsklachten vermindert, maar ook de 'passage to gracious power' is. 

Waardoor je met het leven leert dansen in plaats van ermee te strijden. Over rust in je hoofd gesproken. Bám. Dáár ligt de schat. Dans met je leven, met wát er dan ook maar op je pad komt. 

Op... 2! 

 DE LEEFTIJD DER WONDEREN van Marianne Williamson

In dit boek met meer inhoud dan stijl, leer je de overgangsfase te zien als een magisch omslagpunt naar een leven zoals je dat nog nooit hebt gekend. 

Met de overgang als káns en niet de middelbare leeftijd als crisis (het kan trouwens beide zijn!) is het volgens haar (en mij) 

tijd om je leven te aanvaarden. Wat wás, en waar ben je nú? Ga eindelijk voluit leven zoals jij diep in je hart weet dat het bij jou hóórt. Je leert jezelf om betere keuzes te maken.

Rúst over je verleden (Liever Opgeruimd ;-), aanvaarding in het heden. Hier komen Staan.

En daarmee: zin in de toekomst! Hoera voor Marianne, in trouwens álles wat ze schrijft. Helend voor vélen.

Op (rapapááá) nummer 1! 

DE OVERGANG ALS BRON VAN KRACHT van Dr. Christiane Northrup

Deze enórme píl is een uitdaging van jewelste. Maar als je jezelf toestaat dat je echt niet letter voor letter hoeft te lezen en zéker niet alles te hoeven wéten, dan kun je de kern vatten. En die is Goud.

Dr. Northrup is een wijze en zeer ervaren inspirator rond alles wat de overgang ís. En da's veel. Ze belicht ook alles wat er lichamelijk gebeurt, maar stimuleert vooral 

om in deze belangrijke levensfase (eindelijk!) thuis te komen bij jezelf. Ze geeft heldere inzichten waarmee je niet anders kan dan nagaan 'hoe dat in jouw leven werkt(e)'. Waardoor bijvoorbeeld nú overgangsklachten welig tieren. Ze doet wat ik in mijn coachtrajecten doe: ze brengt ons bij de rúst die schuil gaat in het wakker worden op middelbare leeftijd.

Eigenlijk is haar qua omvang veel leesbaardere en beter behapbare boek: HET GEHEIME GENOT VAN DE OVERGANG, een mooie bijlage. Of een prachtig alternatief zoals je wil. Dat boekje geeft je ook een nieuwe manier van kijken naar de overgang en de middelbare leeftijd. Het leert je haar visie kennen. En die ga je overnemen is mijn voorspelling.

Het moedigt je aan tot wat innerlijk werk en je krijgt er ook nog wat 'ondeugende aanzetten' bij, mocht je evt. afgenomen libido vermomt als overgangsklacht, al een poosje roet in jou of jullie seksuele leven gooien.

Vrouwen (en mannen die meelezen): ik zeg: aanvaard de overgangsklachten niet, maar zet ze in het licht van veranderbaar. Levensverbeterend. Ga ze zien als heldere signalen: work to do! En dan dus niet 'meer werk' in de zin van: nóg meer op je (of haar) lijstje,

maar waarschijnlijk juist: mínder op het lijstje/in de agenda, méér van werkelijke waarde, meer jíj (meer háár). Omdat je/ze gaat zien dát.. (éigen inzichten graag).

Dat je ruimte krijgt (jij die jezelf dus te geven hebt). Jíj als vrouw, jij met wat je hier komt doen, precies goed zoals je bent. Zoals je gekleid bent door de natuur. Zowel qua uiterlijk als innerlijk. Dat zit er altijd nog, dat lichtje. Ik groet je niet voor niks in mijn vlogs met: "Namasté". Dat staat voor: Het licht in mij groet het licht in jou.

Het enige dat jouw drukke hoofd, je twijfels en deze levensfase van jou vragen is of je dát voortaan wat meer in het licht gaat zetten. 

Jouw ruimte, jouw behoeften, jouw verlangen. Hetgeen jou méér rust gaat brengen. Waarmee jij jezélf meer rust geeft.

Zodat die wel-dadige rust waar je nu al jaren onzeker en steeds-meer-levensenergie-wegnemend naar zóekt, (de vitaliteit!) te pákken is.

Want ze ligt er gewoon hoor lieverd. Maar het is zó eenvoudig dat het ondergestopt is geraakt door veel ruis, rommel, normen, lijstjes en drama.

Kom er onderuit vandaan en ont-dek. Jezélf. Jouw vredige, wijze, fijne rust ligt hier. Op deze brug die de overgang is.

Dus stuur jezelf gerust naar de huisarts, maar stuur jezelf dan ook even naar deze boeken. Om een mooi begin te maken. 

En je mag altijd uitreiken naar mij als je dat fijn vindt. 

Híer ligt het. Jouw Nieuw Begin van nog een héle tweede helft! Waarin je gaat kiezen als De Wijze Saar.

(H)eerlijke rust daarbij! 

Myrea

p.s. Vorige week heb ik de Facebook-pagina 'Rustig en Onbelemmerd door de Overgang aan gemaakt'.  Een privé-pagina (afgeschermd) voor deze ROO-community. Voor de vrouwen die de overgang willen benútten.

Als je lid wil worden meld je dan aan op: https://www.facebook.com/groups/deroocommunity/ 

of like de pagina van Liever Opgeruimd: https://www.facebook.com/sarahsopruimcafe/ zodat je de live-vlogs meekrijgt.

Gratis en vrijblijvend, ik deel er waardevolle inhoud ter inspiratie. 

En wil je niet door de boeken hierboven 'heen', maar 

thuis wel alvast ontdekken waar veel rust voor jóu te halen is? 

Download dan gratis het werkboekje waarin je ontdekt wie je nou eigenlijk écht bent. Waarmee je al veel makkelijker de voor jou helpende keuzes kunt gaan maken. 

Want je wéét dan: brengt die keuze me rúst of juist onrust, want 

wat hóórt natuurlijker-wijs bij mij:

Je vindt het gratis werkboekje op de homepagina. Vul je naam en mailadres in en dan krijg je het automatisch in je mailbox! Geniet van deze invuloefening! 

En vooral van de uitkomst.