LEVEN: Week 6 van de Lente-Opruim Challenge

28-04-2020

De láátste week van deze Lente-Opruim Challenge staat in het teken van LEVEN. De facebooklive-les erover, kun je nu nog terugkijken.

En nu we met velen ons huis duidelijk al aardig op orde hebben gebracht (want jeejjj, wat is er veel gebeurd! Dank jullie wel voor het delen van berichten en foto's, ééntje zelfs bijna juichend, vanuit de rij bij het scheidingsstation, heerlijk)

en daarmee dus veel hebben opgeruimd én ontdekt over onszelf, over wat was, wat nu ís en wat mag komen:

wordt het tijd om eerlijk onder ogen te komen wat de vervolgstap kan en mag zijn. In ons individuele leven. Zoals een motto uit de challenge: 

Samen, ieder voor zich, voor een Groter Waarom. Deze (crisis)tijd en de overgang als levensfase zijn, zeker opgeteld, prachtige bezinningsplekken. En niet alleen dát, 

bij Liever Opgeruimd is het ook altijd: hup, aan de lieve slag: je midlife is hier! (Lees: hóe lang wil je nog wachten?!)

Ik heb jullie een speciaal aanbod gedaan, dat je op de speciale pagina voor dat programma (RUST: Kiezen als de Wijze Saar), kan teruglezen.

Maar de 'les' stond in het teken van het eens bewust beschouwen van de 10 leefgebieden die je leven rijk is. En het helpt hooggevoelige mensen, degenen die de kenmerken van introverte en extraverte HSP (ADD/ADHD) herkennen, 

om grote klussen in parten op te delen. Dus je beschouwt je hele leven totaal of je beschouwt in deelgebieden. 

Dat tweede maakt het handzamer, overzichtelijker, ordelijker. En ik zeg in deze: da's voor ons Líever. Én effectiever tegelijk. Verdrink niet in de hoeveelheid (vandaar dat we ook het huis in categorieën opdeelden, in plaats van in kamers.. dan zouden we namelijk verzuipen in de hoeveelheid categorieën tegelijk. En hoe ruim je dán in hemelsnaam op met EENVOUD, wat echt de rode draad mag zijn in ons oh, zo volle leven met ons oh, zo volle brein). 

Deze laatste week (LEVEN) schrijf je de 10 leefgebieden onder elkaar:

1. ZINGEVING

2. INSPIRATIE

3. RELATIES

4. GEZONDHEID

5. VERZORGING

6. WONEN

7. WERKEN

8. ONTWIKKELING

9. RECREATIE

10. FINANCIEEL

En ga je Zien dat ook dít gebieden zijn (als het ware huizen zijn) waarin je keuzes te maken hebt, wil je tot meer ruimte en rust in je leven komen.

Dus na week 1, het opruimen van de categorie: KLEDING, week 2: BOEKEN, week 3: PAPERASSEN, week 4: ALLERLEI, week 5: EMO-STUFF, laten we nu het materialistische deel los en gaan stilstaan bij deze verschillende leefgebieden.

Wat is dáár binnen op te ruimen? Want denk aan Marie Kondo: Does it spark joy? Of denk aan mij: Brengt dit stuk jou geluk?

En het eerlijke antwoord daarop vind je als het niet direct helder wordt, in de termen, woorden, thema's en namen die er in je op komen. In dit leefgebied als je hartstikke eerlijk terugkijkt naar 'vroeger', als je hier kijkt, in het nú en als je vooruitblikt op de toekomst. Noteer wat er was, wat nu is en wat mag komen. In de drie kolommen die je erachter tekent. Vroeger - Nu - Later.

Kíes dan de 3 leefgebieden die om je aandacht fluisteren, vragen of misschien zelfs schreeuwen! En ga het jezelf geven. De keuzes maken die het leefgebied nodig heeft. 

  • Wat/wie mag je er in loslaten, waar heb je afscheid van te nemen, afstand van te doen? 
  • Wat/wie blíjft en wat/wie ga je actief opzoeken, naar te toe halen, omdat dit of diegene bíj jou hoort, past, je vervult. Jou Goed Doet.
  • Wat ga je omvormen, zodat een item uit het leefgebied of waardoor het leefgebied zelf, wél een bundle of joy voor je wordt.

Deze contemplatieve oefening vraagt moed. Want waarschijnlijk levert het niet alleen vreugde op, maar ook angst of hartzeer. Omdat je, zo eerlijk, zuiver en puur kijkend, even los van onmogelijkheden en enkel verbonden met je gevoel en je eerlijke Weten, 

echt al ziet waar 'nogal wat' keuzes te maken zijn.

I know.. (been there, done that, megaspannend!).

Ga na waar je nu staat. Niet alleen aan het einde van deze Lente-Opruim Challenge, maar ook aan het Begin. Van jóuw tweede helft. De overgang is hier. De natuur bepaalde dat je hormoonhuishouding en je hersenen veranderen, veranderden. En het intuïtieve deel wordt steeds makkelijker toegankelijk als je een beetje persoonlijk werk doet (denk aan de oefening met de Buspassagiers waar ik jullie mee kennis liet maken). 

Als je gaat leven met een beetje lef. Omdat de bel voor de tweede ronde klonk en zingeving bij ons 'hooggevoelige mensen', niet bovenaan in de piramide van welstand (Maslow) wel eens ooit aan bod komt, 

maar omdat het een basisbehoefte voor ons is. Da's iets om naar jezelf te erkennen. Relax. Want is het juist: be-you-tiful

De welzijnsbasis = dat je leven zín heeft. Dat je het zin gééft. En niet vast blijven zitten in angst, stress en een oppervlakkige ratrace vanuit normen van.. (een ander, gezin/familie, maatschappij?), daar worden HSP (hoog sensitieve personen), niet senang van. Juist niet, daar worden we mega-onrustig van. Daar lopen we op leeg. Met overspannenheid en burnouts tot gevolg.

Geef ons weer zín. En omdat het je niet komt aanwaaien ga je er dus voor kíezen.

Dusse.. klaar! Snappie? Niet met de Lente-Opruim Challenge alleen, maar ook met het steeds níet kiezen voor jezelf. Kies voor jóuw behoefte. In de 10 leefgebieden. Omdat, als het goed gaat met jóu, met míj (yep HSP, aangenaam), 

dat we dán kunnen blijven geven. Aan een ander, aan de wereld. Onze missie kunnen ontdekken en kunnen leven, wat die voor ieder van ons dan ook is. 

Dáár vinden we rust in. En ja, daar liet ik jullie, ons, eerst ons huis in 'aanpakken' (liefdevol hè, there is no other way) en daarin is nu een mooie vervolgstap in te maken.

Beschouw ze alle 10. Er zit vanaf 'nummer 3' geen volgorde in. Want de top 2 is wél de top 2. Zingeving en Inspiratie. Ze houden je opgeladen, sterk in evenwicht, krachtig in balans. Tell me about it, door schade en schande zeer wijs geworden durf ik te stellen ;-)

Ik geef je komende zaterdag om 15.00u. in de Q&A op Facebook nog wat voorbeelden rond de leefgebieden, waar je aan kunt denken. Maar hear hear, jíj bent de expert als het over jouw leven gaat. Jíj wéét welke leefgebieden er voor jou uitspringen 'om aan te gaan.' Ik kan je helpen met de moed, met het lichte, het dúrven, het mógen en met jou ontdekken wat jóuw stip aan de horizon wordt op dit terrein, waar het in ieder geval heen mag qua richting en hóe dat kan.

Ik help je opruimen = ik léér je opruimen. Dat was 5 weken: in je huis. En vrouwlief, wat is dát gelukt! Ik dank Marie Kondo voor háár inspiratie en jullie voor het vertrouwen in míjn overdracht. Ik dank eenieder die ook kwetsbaarheid deelde als verdriet, moeite, pijn en uitstelgedrag. Ik maakte steeds het verschil tussen smoesjes/excuses én.. rédenen. De redenen telden. De smoesjes ook, maar dan om óm te gaan vormen. Met behulp van het vinden van de motivatie.

The Reason Why. Waar jíj van in beweging komt, waar jíj je krachtbron hebt 'zitten', je vuurtje hebt branden. Waar jouw ziel van gaat zingen. Dat ontdekte je al in het e-book 'De eerste 3 stappen naar Een Opgeruimd Bestaan'. En op de naam die je ontdekte, blíjf ik je aanspreken. Blijf jíj jezelf aanspreken hoop ik. Want daar kun je bergen mee verzetten. Júist wij hooggevoeligerds. 

De lente is een seizoen voor Verwerven. Alles is nieuw, frisgroen, 'onbevlekt nog'. Ga ontdekken wat jij binnen welk leefgebied te verwerven hebt. In de zomer kun je het Versterken. Laten bloeien wat je gezaaid hebt. En als dat te snel is, ga je iets langzamer. Maar in beweging gá je. Tenminste, als jij deze kansrijke plek, zo midden in je Bestaan, écht wil gaan benutten.

Omdat er aan het einde van het leven, vooral terug te blikken is. Ook mooi, maar je begrijpt me. Hóe wil je terugkijken dan? Op wát en met wíe. 

Ga eerder Staan en ja, dat mag al Hier.

In je opgeruimde huis, met de leefgebieden die dankzij de keuzes die jíj gaat durven maken, ook die rust van joyfulness gaan sparken.

Trots op je! En nu, ná je huis dus.. je leefgebieden. Laat je me weten in welke 3 jij beweging gaat brengen?

En natuurlijk: als je meedoet vanaf 6 mei. Want lieverds, we hebben wat te Doen. Voor onszelf, voor een ander en yes dear, voor de wereld. *Zucht van ontspanning* 

Op RUST! Want daar ligt de sleutel. Zodat we júist niet meer overweldigd, overprikkeld en overvraagd raken. Maar zélf de balans, de grens en het gouden evenwicht kennen en dus kunnen bewaren en bewaken. 

In ons huis, in ons leven. Met wat, met wie. En met jóuw waarom.

Liefs, Myrea

Rustcoach voor HSP-vrouwen in de overgang als levensfase

p.s. Het nieuwe groepsprogramma dat ik op 6 mei start vind je híer. Voor de vrouwen die steeds maar blijven zoeken. Maar last blíjven ondervinden van vól en wéér meer. Met juist een gevoel van leegte als gevolg, met stress, angst en onzekerheid. Maar die door de onrust blijven uitstellen. En die écht wel door hebben dat als ze óóit van die onrust af willen komen, één en ander eerlijk aan te kijken is.. 

Jij kúnt dit. Ik geloof in jou. Want ik? Heb het ook 'moeten' (willen) leren lieverd. En júist daarom. 'Ik neem je mee.' Het is fijn en veilig hier.

Mail me gerust. Ook als je alleen even iets wil vragen, overleggen, afstemmen. Dat mag áltijd.

myrea@lieveropgeruimd.nl