KOMONO oftewel ALLERLEI: Week 4 van de Lente-Opruim Challenge

14-04-2020

Wat goed! Je bent er nog, óf je stapt hier in.

Want je bent er klaar mee dat je huis, de plek waar we nu meer dan ooit vertoeven, niet het privéparadijsje qua orde, overzicht, rust en ruimte is, 

waar je zo naar verlangt.

En je eigen uitstelgedrag hangt je zo onderhand wel de keel uit.

Lees dan hier mijn samenvatting van de Facebooklive die ik gisteren gaf. 

Laat je hiermee niet ontmoedigen, maar bemoedigen. Want: jij kiest jóuw waarheid: De challengers hebben week 1: KLEDING, week 2: BOEKEN en week 3: PAPERASSEN al achter de rug, dus het kán zijn dat deze week qua info best een ding is. 

Da's omdat ik niet zómaar wat doe, maar mijn diensten gedegen opbouw ;-) Op de lagere school vroeger, begonnen we ook niet pas na de kerstvakantie hè.

Mócht je dus alsnog willen instappen en daarmee alle content, de videolessen, de samenvattingen op papier, de Vrolijke Afvinklijst per week én de Q&A (de vraag en antwoord video) per week in een handig overzicht willen ontvangen, zodat je bij week 1 kunt beginnen

én zodat jij óók na 6 weken éindelijk je hut op orde hebt,

kies dan voor je eigen overzicht om jóuw Beste Begin éver, te maken. 

Met gerust deze crisis als kans. Want ooit.. wordt nooit. Verliezers hebben een excuus, winnaars een plan. Ik geef je het plan. Je hoeft het alleen maar te volgen.

Dus begin gerust nu velen al op de helft zijn, bij les 1, week 1. Bij het Beste Begin. 

Die mogelijkheid geef ik jou (da's vooral veel waarde). En als je dat wil ontvangen, dan geef jij mij: 39 euro. Met het overmaken naar NL24 ASNB 0708 6269 55 t.n.v. M.J.W. de Roo onder vermelding van je emailadres (gebruik voor @ het woord apestaartje, want @ pakt de invulregel niet). Dan zorg ik ervoor dat we administratief (betaalde factuur) in orde zijn én jij dírect aan de slag kunt!

Het mag natuurlijk ook als bedankbriefje naar me toe komen. Maar omdat ik de challenge gratis heb aangeboden, stáát dat écht voor degenen die al 3 weken (gratis) meedoen. Maar iemand zei me: het is zó waardevol, ik wil je er graag een bedrag voor terug geven. Nou, die had ik nog niet eerder gehoord bij gratis weggevers.

En ik dacht óók, ja, why not? Want ik wil als ZZP'er, die vanwege RIVM-adviezen haar offline-trajecten on hold heeft staan, geen maand en dus ook deze maand niet voor ondersteuning naar de gemeente hoeven (heb ik over maart ook niet hoeven doen en wil ik graag zo houden),

en daar draagt deze pro-actieve, assertieve actie dus óók toe bij. Onbescheiden m'n waarde noemen. Wat ik gééf. En mag ontvangen. En de challenge smaakt naar méér! Voor de challengers én voor mij als gever. Dus ik doe er meteen de belofte bij, dat ik natuurlijk meer challenges ga geven. Minstens ieder seizoen één. Aansluitend op mijn doelgroep: de gestreste rustzoeker in de overgang.

Maar voor nu zoals beloofd: 

DE SAMENVATTING VAN DE FACEBOOKLIVE-'LES' VAN GISTEREN:

Als je daad-werkelijk alles opruimt naar een hoeveelheid, dat alles pást,

zodat alles in je huis (weer) licht, liefde en lucht krijgt, krijg jij dat ook (weer).

We hebben de afgelopen weken ervaren dat het opruimen gaat over: wat houd ik en waar berg ik het eenvoudig op? En als je dat voortaan als keuze bij alles wat je huis in komt toepast, ontstaat er een 2e natuur. Een nieuwe leefstijl.

Je houdt nl. alleen dát wat je blij stemt, wat jou ten dienst staat! Dát heeft een vaste plek in huis en samen met een krachtige gewoonte als 's avonds voor je gaat slapen, een laatste rondje door het huis maken, waarbij je de los slingerende spullen, terug legt op de vaste plek, hóud je jouw privéparadijsje de rustplek die het hoort te zijn. De oplaadplek, de landplek.

Hoe klein je ook woont, je opbergruimte is voldoende! Want álle (veel) mindere hoeveelheid spullen = genoeg. Het gaat nl. niet om de hoeveelheid, maar om dat het jouw essentie, jouw kern ademt. Dat jíj het bent. Met dít bezit. Het bezit dat je koestert en waar je liefdevol mee omgaat. Waardig. Omdat spullen óók energie zijn. Na hard werken óók willen rusten. En ik noemde, dat klinkt voor sommigen zweverig, maar deze houding, deze omgang, komt bij je terug in het dagelijks leven.

We ruimen op

· Per categorie (en niet per kast of per ruimte!). Deze week zijn dat flink wat categorieën, maar veelal wél in een kleiner volume

· Alle spullen uit die categorie (zie De Vrolijke Afvinklijst) leg je op een kleed, op de bank, op tafel of op bed

· Alles van de categorie waar je mee bezig bent (dát opruimfestivalletje) laat je door je handen gaan en op ieder stuk (brengt het je geluk?) neem je een besluit. Houd je het, dan gaat het bij Ja, mag het weg, dan gaat het bij Nee, twijfel je, dan gaat het bij Twijfel.

· De Twijfelstapel ga je nog 1x door en dan weet je het wel. Laat niet je hoofd het besluit nemen, maar je hart. Je gevoel, je intuïtie. In de overgang verandert ons brein en het intuïtieve deel wordt veel toegankelijker! Laten we dat benutten. Word die Wijze Vrouw. Daar is opruimen dus al meteen een mooie training voor.

En don't worry, als iets weg gaat wat je achteraf liever had gehouden.. so be it (het gebeurd bijna nóóit!). Een helpende vraag kan zijn: kan ik het in het ergste geval voor 20 euro terug kopen? Dan is het overkomelijk misschien. Maar realiseer je vooral dat we veel spullen vasthouden vanuit angst, het vasthouden dat ons in het leven níet helpt, maar eerder in de weg zit. Het ontstaat vanuit de zogenaamde buspassagiers. 

Ingestapte 'stemmen' die bij gebeurtenissen of periodes in het leven die lastig waren, jou hielpen 'overleven' (bijv. De Aanpasser, De Behager, De Controleur, De Perfectionist). Het is tijd om hier, in het midden van het leven, dat te gaan zien, zodat je je eigen coach kunt worden. Zodat je ánders kunt gaan kíezen. Dúrft te kiezen. Omdat je weet: ik ben volwassen nu. Ik ben veilig, ik kan het zonder dit te houden. Ik help mezelf juist door het weg te doen, los te laten, te laten gáán. Ik leid Een Opgeruimd Bestaan.

Heerlijk. En eerlijk. Want wie bén je ook alweer? Dat leerde je in de eerste oefening. Van daaruit kiezen maakt je krachtig, authentiek, ontspannen en geeft je voldoening.

Als je je vervolgens afvraagt wáár je iets opbergt, en je komt niet snel tot het antwoord: vraag het je huis. Laat ook hier je hersengekraak achterwege, laat het antwoord naar je toe komen. Da's met de logica van je hart of iets groters dan wij. Het ís er als je je er voor open stelt.

Daarbij: we hebben nooit geleerd om op te ruimen! Dus schroom niet hulp te vragen. Op welke manier dan ook. Maar vraag niet aan een ánder (met dus andere zielswaarden) om voor jou te kiezen. Jíj kiest. Vanuit, zoals Marie Kondo ons leert: what sparks joy?

Ga met je spullen om, zoals een topsporter dat met haar/zijn equipment doet. Zoals de wielrenner Pantani toen hij jong was zijn wielrenfiets in bad deed als zijn moeder het niet door had (dacht ie, maar moeders weten meer dan wij vermoeden).

Pantini gleed later af, in de roem, de veelheid, de gekte die rond hem ontstond. Hij verloor de verbinding met zichzelf, de liefde waarmee hij koos toen hij met zijn in droom in het vizier, daad-werkelijk trainde. Hij nog dichtbij zichzelf stond.. en zijn fiets dus in bad deed. 

Ik zeg daarmee niet dat we niet dóór hebben te groeien naar meer comfort, ik zeg wel dat het comfort, het geluk en de rust niet búiten onszelf en in de buitenwereld ligt. Maar in ons zelf en op ons eigen terrein te vinden is.

Da's trouwens ook wel weer hoopgevend voor deze tijd hè.. #IntelligenteLockdown #BlijfThuis

Leer vanuit díe opgewektheid en dát vertrouwen te leven. Die huizen 'gewoon' in jouw kérn. Ik dacht tijdens de voorbereiding van deze les aan de vrek (eh.. zichzelf tot vrek gemaakte) Scrooge, de 'rijke' man in het kerstverhaal, die uiteindelijk deze levenslessen kreeg van zijn 'arme' werknemer.

Ook Scrooge werd een man van vasthouden, oppotten en stapelen maar. Zijn buspassagiers lieten hem angstvallig níet delen, níet wegdoen. Maar het licht was daarmee dus ook niet bij hém te vinden. De angst wél. De kramp. Waarmee het leven niet gelééfd werd.

Dat zag hij wél bij zijn werknemer. De lúcht, de liefde, het licht. Het klopte er, bij hém en zijn gezin. Ook al was er.. weinig. Maar véél dus!

Kén je kern. De waarden van waaruit je kiest. En laat ballast los. Het dient je niet lieverd.

De Vrolijke Afvinklijst voor deze week is gisteren al bij de challengers in hun mailbox beland. Gisteren was Pasen (Een Nieuw Begin) en aangezien er deze week nogal wat categorieën de revue passeren, 'ge kunt mar vast begonne zijn'.

Besteed je tijd zinvol. Nuttig. = benút je tijd. Én rust op tijd. Dat brengt je balans, welzijn, vrede.

De categorieën deze week zijn o.a. tassen, (electrische) apparaten, potten/vazen, servies/glaswerk (heb jij óók voor een heel weeshuis? En eh.. ná deze week?), gereedschap, hobbyspullen, sportbenodigdheden, keukengerei en woonaccessoires. En meer. Het gaat er deze week om dat je in de veelheid categorieën (qua omvang minder groot dan de hoofdthema's van de weken hiervoor), voor ogen houdt:

Als ik déze week door ben, dan is er véél gebeurd! Verbind je met het beeld dat je schiep aan het begin van de challlenge, het kaartje, het moodboard, je beeld, kortom: jouw motivátie. De reden waaróm je deze challenge aan ging en aan blijft gaan.

We zijn met het begin van week 4 over de helft en er gebeuren prachtige dingen in véle huizen. Én met vele mensen en dieren in die huizen.

Ik hoor voorbeelden als: "Ik werk steeds makkelijker in de flow, want ik kan steeds makkelijker kiezen." "Ik heb al mijn boeken nu ín de boekenkast en alleen nog de boeken waar ik echt wat mee héb." "Mijn man brengt mijn spullen Corona-proof naar de kringloop, want hij is net zo blij met deze challenge als ik." "Ik vind mezelf weer terug."

En meer. Cool hè! Opruimen brengt zoveel meer dan wat het woord betekent.

Een paar losse tips bij deze week:

  • Houd bad, douchebak en aanrecht leeg. Alleen al vanwege de slijmerigheid en schimmels die ontstaan vanwege het vocht op die plekken als je het niet lekker (eenvoudig) droog kunt maken. Naast het 'lawaai' dat spullen ook geven. Vergis je niet. 
  • Dat geldt ook voor alle woorden in huis: op labels, potten en etiketten. Ons brein wíl wat met al die info, ook als ie bekend is. Dus haal tekst van potten en dozen. Wéét gewoon wat er in zit. Dat geeft je hersenpannetje meer rust. En als je niet weet wat er in zit, dan heb je het te weinig in gebruik om het te laten blijven misschien. Eh.. zeer waarschijnlijk.
  • Waar je blij van wordt, verstop je echter niet. Dus ieder stuk dat jou geluk geeft, mag je veelvuldig tegenkomen. 'Nobody puts Baby in the corner', was een citaat uit de 1e week. Je weet nog wel van wie die kwam..
  • Deze week kom je veel spullen tegen die, als ze zouden kunnen praten, tegen je zouden zeggen: Mag ik weg? Mag ik door naar een plek waar ik weer gebruikt, benut wordt, waar ik weer van dienst kan zijn. Of: waar ik gerecycled, omgevormd wordt, zodát ik m'n dienst weer kan bewijzen, m'n rol weer kan vervullen? > Bedank het voor wat het in je leven heeft gebracht (misschien alleen al met een aanschaf) en laat het gaan. Breng het naar een volgende plek en schep: ruimte.

Dus. De tweede helft van je leven is hier! Hóe ga je deze vullen? Met veel spullen, ballast en gedoe of met vrije ruimte, rust, licht en liefde: voor jezelf, voor je plek en voor de wereld? ...

Dat bedoel ik. Je kúnt er ook veel beter zijn als jouw thuisplek opgeruimd is, Jóuw Zijn ademt, jouw sfeer ís en alles wat daar óók bij thuis is, met liefde wordt bejegend.

En ja, dat betekent dat je deze week bijvoorbeeld een doos vol snoeren door gaat, waarvan je bij de helft niet weet waar die snoer voor dient (laat gaan), kapotte spullen die je dacht ooit nog te (laten) repareren of waarvan je hoopte dat het nog ooit.. 

Nope: thanks, it can go now! Free yourself én bevrijd de massa.

Daarmee ga je deze week een enórme sprong maken! Geen gewoon-daarom houding meer (Waarom heb je dit in huis? Gewoon dáár om..) maar een dieper weten, een bewuster leven, een ondersteunende leefstijl.

Dus pak deze week alles uit de categorieën vast en wéét. En ga niet verzínnen waarom je dit behoudt. Want daar is ons brein goed in als we vanuit onze angst kiezen. Kies vanuit je hart. Met liefde. Mag het gaan? Of hóórt het bij je.

Opruimen en opbergen wordt daarmee een gewijde handeling. (Marianne Williamson kwam even voorbij als inspirator).

Schoon schip maak je! En dat begint dus voortaan al bij het wel/niet kopen én bij de voordeur. 

  • Laat je niet verleiden door aanbiedingen (!), die ons voorraden laten inslaan, die ons niet verder brengen. Waarbij we vinden dat we minder betalen, maar bij de kassa meer afrekenen. 
  • Zorg voor een basispakket in huis aan bijv. je verzorgingsproducten. Kies een merk waar jij qua geur, verzorging e.d. gelukkig van wordt. Heb van ieder item er 1 in gebruik (bijv. shampoo, tandpasta, bodycrème, deo en een geurtje) en heb er 1 op voorraad. That's it!

Koop als het spectaculair in de aanbieding is er desnoods eentje extra, maar ga geen supermarkt van je huis maken. Het is wachtende energie, in slaap vallend gesukkel, het krijgt niet de beweging waarvoor het hier op dees aard is. En jij dan ook niet. Je huis loopt vol, het stokt, jij stokt. Leef dóór. Vertrouw, leef in overvloed. Minder is meer.

Vanuit angst is namelijk geen hoeveelheid genoeg ter geruststelling. Maar de rustmodus van 1 in gebruik en 1 op vooraad is voor alles genoeg. En houd die rust in de tent. Schrijf bij het aanbreken van de ene op voorraad, gewoon meteen op het boodschappenlijstje dat je er dus 1 koopt. (Bij mij ligt een boodschappen-notitieblokje standaard, met pen erbij, in de keuken)  Easy.

Ben je klaar om voortaan vanuit vertrouwen te durven kiezen? Of wil je het leren? Ik héb er een erg gaaf individueel coachtraject voor. De infopagina van het traject, pas ik deze week aan, want de informatie die je er vindt, vind ik te summier. Het zijn 3 maanden van 8 prachtige modules, 7 online coachsessies van een uur en het werkboek uitgeprint per post, waarin alle oefeningen en uitleg te lezen, te maken en te herhalen zijn.

Maar terug: voel dus de vrijheid zonder voorraad. Da's een leven vanuit liefde. Met de rust en de voldoening waarmee jij je tweede helft gaat léven!

Tijdens het opruimen ont-dek je al: kiezen lukt steeds beter en mocht ik deze leefstijl me verder eigen maken, volgt er een heel nieuw perspectief. De overgang als levensfase is dus inderdaad een kansrijk gebied, om te benútten. Zoals deze crisis dat is. Óók een káns.

Tijdens het opruimen vóel je op momenten dat het klopt. Dat wat je kiest, doet en plaatst, resoneert (balans brengt, je rust brengt) met jóu. Met je waarden. Met nieuwe normen. Jóuw normen. In plaats van die van een ander of van de maatschappij. Je voelt op momenten of zeker ook als een categorie klaar is: de stress, ballast en spanning van je afglijden. 

Deze plek ademt weer, de spullen ademen weer, jij ademt weer! En ik ga nu niet, 

of toch, 

de opmerking maken dat het geheel eindelijk van de beademing af kan. Want zo klaart het dus vaak écht op. Er ontstaat weer lucht. Vrijheid. Mógelijkheid. Voor eigenheid.

Gééf het jezelf, en daarmee een ander en de wereld.

Je komt er of bént er dan weer.

Met jóuw leven, jouw energie, je blijheid en identiteit. Want díe is waardevol en ik help je er graag naar toe. Naar terúg om precies te zijn. 

Met eigen-wijsheid! Want: iedereen is zó mooi uniek. 

En ook jíj kúnt dit. 

Ik geloof in jou.

Namasté,

Myrea

Levenscoach en levensfasebegeleider voor vrouwen in de overgang

p.s. 

Voor het afnemen van de gehele Lente-Opruim Challenge (week 1 tot en met 6) 

en het dus alsnóg ontvangen van de toegang tot de pagina met álle content:

maak 39 euro over op NL24 ASNB 0708 6269 55

o.v.v. je emailadres, waarbij je voor @ het woord apestaartje invult. Omdat @ niet wordt geaccepteerd op de invulregel.

Ik stuur je dan met liefde en plezier allereerst de pagina waar je alle inhoud kunt vinden en een 'betaald-factuur'.

Je ontvangt alles over: 

WEEK 1:  KLEDING

WEEK 2: BOEKEN

WEEK 3: PAPERASSEN

WEEK 4: KOMONO / ALLERLEI


Wat ik daar de komende drie weken aan toe voeg en dus ook voor jou is:

WEEK 5: EMO-STUFF (AANDENKENS)

WEEK 6: LEVEN.


Vooraf krijg en maak je: het e-book met de oefening die de basis vormt, het fundament is onder je opruimwerkzaamheden.

PER WEEK krijg je 

  • een Facebook-live les die terug te kijken 
  • een samenvattende blog van de les van deze week
  • een Vrolijke Afvinklijst waarmee je per week je categorieën langs kan
  • een Facebooklive-Q&A: vraag en antwoord video over de vragen van die week.

Voor de challengers die meedoen en die deze challenge gratis krijgen, 

zij mogen dit de rest van de challenge echt gratis blijven ontvangen. Voor degenen die blij zijn met de mogelijkheid om een betaling te doen (bijv. vanwege hun enorme resultaat), feel free om dit ook als bedankbriefje te gebruiken. En zo niet: 

dat gratis geven is en was écht mijn bedoeling en dat stáát dus nog steeds. Ga dan gewoon lekker op die Wijze door. Echt Helemaal Goed.

Veel liefs bij en toitoi met deze uitdagende KOMONO-week. De week van ALLERLEI!

Hierna is er een groot deel van je huis door je handen gegaan en ben je echt al heel ver met het klaren van de grote klus via mooie deelklusjes! 

Houd je agenda dus zeker als beste vriend in de arm: reserveer blokken tijd voor je opruimklus. Geef. Het. Priori-teit. En deel de weken op in prettig hapklare brokken. Met jouw motivatie, jouw waarom in het vizier.

Je wéét het, je hebt het écht: