KLEDING: Week 1 van de Lente-Opruim Challenge

24-03-2020

Gisteren zijn we met velen in heel Nederland én in delen van België, 

de Lente-Opruim Challenge begonnen!

Gisteren gaf ik en komende 5 weken geef ik, iedere maandag om 10.00u. een Facebooklive op dit kanaal.

en de samenvatting daarvan krijg je in de blog op dinsdag hier.

De mensen die zich hebben aangemeld voor de Lente-Opruim Challenge, ontvangen daarnaast in hun mail de samenvatting van de Facebooklive én de stukken die ter ondersteuning benut kunnen worden bij hun 'Opruimfestival'.

Je kunt je vandaag, dinsdag 24 maart, nog aanmelden om op de maillijst te komen: myrea@lieveropgeruimd.nl

Díegenen kunnen me de vragen mailen die gedurende de week ontstaan en die beantwoord ik die week op de zaterdag in een Q&A-Facebooklive. Ook ontvangen zij handige extra's zoals een 'kleding- & textiel categorieën overzicht'. 

Afvinken = dóne!

Dus mocht je je nog willen aanmelden, dan is dit je laatste kans. Want er zit een volgorde, 

een bewuste opbouw in deze 6weekse:

Eentje die, mede dankzij Marie Kondo (haar boek Opgeruimd! is een aanrader), tot daad-werkelijk resultaat leidt. Mits je de stappen volgt. 


En nee, 'dat doe je niet even'. Dat vraagt wat van jezelf. Dus ben je écht klaar met je eigen uitstelgedrag, smoesjes en wanorde?

Grijp dan nu je kans (dat mag in deze vreemde tijd, crisis is een krachtig synoniem voor kans) en meld je dus alleen vandaag nog aan: myrea@lieveropgeruimd.nl

Hier de samenvatting Facebooklive KLEDING (EN TEXTIEL)

Als het je lukt: het is zowel voor jou als voor mij fijn dat je deze bekijkt. 

De opname duurt een uur en een kwartier. Het geeft je qua inhoud de bagage om goed te begrijpen wat we aan het doen zijn. Hoe ik het doe, hoe Marie haar volgorde kiest, wat ze ons meegeeft en waarom. Maar als je daar niet voor voelt: All Is Well. Dan wandel je op jóuw manier dit pad. Maar je begrijpt me. Ik heb vaker met mensen met dit bijltje gehakt, dus hup: it works!


Wat je helpt:

> Commitment met deze challenge, vanuit een mate van ontevredenheid met hoe het nu is en dús: 

motivatie naar eindelijk wél tevreden, want lekker opgeruimd wonen. Einde uitstelgedrag, smoesjes, onrust. Tijd voor overzicht, rust en ruimte.

Gratis diensten betekent soms dat mensen zich niet voldoende binden. Ik ga ervan uit dat jij je wél verbindt met het resultaat van deze 6 weken. Ik geef je een enorme kans. To use ore not to use. Déze tijd: 

kun je je een passender moment voorstellen? Connected to us all, zijn we.. thuis.


'Zie je het onkruid of zie je de bloemen?', leerde ik van míjn coach. Aanvaard dat deze challenge niet perfect is, ik niet perfect ben en sommige keuzes niet op (jouw) maat zijn. Er doen teveel mensen mee om iedereen 100% tevreden te stellen. Qua tekstlengte, qua stijl, qua woordkeus. Ik ben ik. Dus pak gewoon mee, waarvan jij voelt: dit is prettig voor míj.


Wat níet helpend en niet nodig is (zo niet: 'soort van verboden'):

> Iemand om je te helpen (kiezen). Het gaat in deze challenge juist om jóuw keuzes (leren/durven) maken. Voor dat wat jóu blij stemt. Een ander kan je van jóuw focus halen vanwege díegene's ideeën. Vanuit zijn/haar hart, maar vaak vanuit zijn/haar hoofd (redenen, bedenksels, veelal uit angst ontstaan), waarom je dit zéker hebt te houden.. Maar topper: It's up to yóu now.

> Ingewikkelde opbergsystemen. Deze geven ingewikkeldheid, nóg meer ruimte voor nóg meer spullen, terwijl we onderweg zijn naar eenvoud en minder. Ga er dus niks voor kópen. Júist niet.


Komende weken:

Week 1 KLEDING (en textiel)

Week 2 BOEKEN (en muziek, da's incl. tijdschriften, cd's, dvd's, lp's)

Week 3 PAPERASSEN (en we nemen deze week keukengerei mee)

Week 4 KOMONO (staat voor 'allerlei', badkamer en electra nemen we ook mee)

Week 5 EMO-STUFF (iemand een liefdevolle naam voor alles van emo-waarde?)

Week 6 LEVEN (een nieuw begin, jouw tweede helft: nu jij).


Dagen:

Maandag: Facebooklive op kanaal Liever Opgeruimd

Dinsdag: Samenvatting in de blog

Zaterdag: Q&A-Facebooklive voor vragen van de aangemelde challengers, de vragen die ik die week kreeg per mail: myrea@lieveropgeruimd.nl


De volgorde voor deze week:

 • Kijk de Facebooklive-video
 • Download het werkboekje 'De eerste 3 stappen naar Een Opgeruimd Bestaan'  en vul die in (dit is een belangrijk fundament onder jouw challenge!).
 • Visualiseer jouw huis in opgeruimde staat, zoals jij het voor je ziet: hoe wórdt het? Schrijf daar met jóuw woorden (bijv. ruimte, licht, overzicht, planten, boekenkast-orde) een kaartje over óf plak een moodboard. Zet dat in je zicht tijdens deze challenge. Je bouwt hier namelijk stapsgewijs heen en verbeeldingskracht werkt sterk mee.
 • Ga daad-werkelijk aan de slag ná het lezen van de blog. Doe dat samen mét het document dat je per mail ontvangt (categorieën kleding en textiel). Reserveer er nú blokken tijd voor in je agenda van deze week.
 • Stel je evt. vragen die tijdens de week ontstaan op myrea@lieveropgeruimd.nl
 • Ruim in de blokken tijd die in je agenda staan, de categorieën van deze week op. Per categorie een opruimfestivalletje.
 • Op zaterdag kijk je de Facebooklive voor het afronden van die week.
 • Chill op zondag, heerlijk: dóne!


Categorieën:

De challengers ontvangen in hun mail de (sub)categorieën op een overzicht, zodat ze daadwerkelijk afgerond zijn als ze deze kunnen afvinken. 

Dus enkel de hoofdcategorieën noem ik hier: Bovenkleding, broeken, kleren die willen hangen, beenmode, ondergoed, jassen, winterbuitenhulp, kleding voor speciale gelegenheden, nacht- en huiskleding, sport- bad- en regenkleding, accessoires, schoenen, tassen, badtextiel, keukentextiel, beddengoed, woontextiel.

Yep, we got.. a lot! Dus dit is niet even een quick fix.


Opruimfestival per categorie:

> Zorg dat je álles uit deze categorie tevoorschijn hebt getoverd. Uit alle hoeken en gaten van je huis, tuin en opbergschuur (fietstas en auto). Controleer inloopkasten, tassen, kapstok e.d. 

> Álles! Loop dus nóg een rondje. Wat je je niet herinnert, mag weg? ;-)

> I.p.v. wegdoen focus je je op het hóuden van dát waar je blij van wordt. 

Dan gaat dat waar je niet blij van wordt, dus automatisch.. weg. Nadát jij het even kort bedankt hebt voor de bewezen dienst. Al voelde die nog zo klein. Positieve energie meegeven komt geheid bij je terug.

> Ieder kleding stuk of stuk textiel laat je door je handen gaan: maakt het je écht blij, Marie Kondo zegt dan: Does it spark joy? Wil je dit echt nog dragen, wil je hierin gezien worden, geeft het je een goed gevoel.

> Degradeer geen kleding tot 'dan maar huiskleding': thuistijd is nl. ook waardevolle tijd en verdient kleding waar jij je goed in voelt.

> Als je kiest waar je echt blij van wordt, houd je misschien maar 1/3 over! En het blijkt altijd genoeg. Je bezit wordt een soort etalage van jouw favoriete eigen winkeltje. Meer niet. Daarom heb je ook altijd plaats genoeg om op te bergen. En om áán te doen.

> Voel geluk bij ieder stuk! Je motto voor de komende 6 weken.

> En wat reparatie behoeft: dat krijgt het (leg het apart bij elkaar voor after the crisis), óf het gaat weg. Kapotte, versleten of niet-meer-bij-jou-horend mag gaan. Niet om door te geven aan iemand in jouw omgeving (gun diegene haar eigen ruimte, keuzes, spullen), maar om door te geven aan een plek waar iemand er weer echt voor te kiezen heeft. 'Het Goed' bijvoorbeeld.

> Verspilling? Nee hoor. Tijd rondlopen in kleding waarin jij je niet senang voelt, dá's verspilling. Ga jouw tweede helft leven in de kleding en met het textiel, waar je écht blij van wordt, positieve energie van krijgt en dus dat ook kan géven. Het zal een oneindige stroom aan fijne energie tot stand brengen. Zeker als straks alles méé opgeruimd is. Na deze challenge! Verheug je alvast!

> Je bent onderweg naar de voor jou passende stijl, vibe, rust, ruimte en sfeer! Belangrijk, levensveranderend werk! Versterk je positieve zelfbeeld ermee. Dat misschien al jaren ondergestopt was geraakt. Het mag weer in het licht, jij mag weer in het licht. Én al je kledingstukken en textiel mogen weer in het licht. Vind het niet meer goed dat iets achter in een donker hoekje ligt te wachten op jouw aandacht. Nobody puts baby in the corner.


Kortom:

 • Ruim op per categorie en niet per kast of kamer
 • Met echt álles uit die categorie bij elkaar op een hoop (shocking veel!)
 • Laat alles door je handen gaan en vraag je af: voel ik geluk bij dit stuk
 • Een stapel Ja, een stapel Twijfel en een stapel Nee
 • De Twijfelstapel loop je nog maar 1x na, daarmee kies je: Ja of Nee
 • Alles wat je op Nee deed, kreeg of krijgt een bedankje voor de bewezen dienst
 • Alles van Ja ga je daarna met aandacht Opbergen. De rode draad daarbij wordt: Eenvoud.


Effect van vouwen ('dialoog met een positief effect op álles') als Heilige Routine:

 • Da's ruimtebesparing
 • Liefdevolle, waard-erende energie (die bij je terugkomt)
 • Te checken op reparatie/vlekken e.d.


Opbergen: de rode draad hierbij is liefdevolle eenvoud.

 • Alles in het zicht
 • Alles per categorie bij elkaar
 • Hangend, of gevouwen in compacte rechthoekjes, die náást elkaar staan
 • Benut bv. vrij gekomen schoendozen, doosjes, lades, naast elkaar
 • Niks ligt op stapels op elkaar, alles krijgt licht, lucht en ja: liefdevolle aandacht
 • Hierdoor geen kreukels, gepers, geprop of gefrot (dus ook niet de sokken in een bolletje of een knoop in de panty's!).


Per categorie:

 • opruimen = sorteren op onderwerp (shirt bij shirt, sok bij sok)
 • alles heeft een thuis, een vaste plek in huis, waar het wordt terug gelegd
 • houd dát waar je blij van wordt, de rest mag gaan
 • berg met aandacht zichtbaar op, alles naast en niet op elkaar
 • heb hooguit 1 plek (bijv. een rommellade) waar je e.e.a. even in mag parkeren.


Seizoenswisselingen hoeven niet meer:

 • Bespaar je die norm, tijd en energie: want met wegdoen waar je niet (meer) blij van wordt blijft er genoeg ruimte over voor zowel zomer- als wintergarderobe. 'Alles past in je kast'.
 • Handig want je kan voortaan het hele jaar door alles gebruiken (een wintervest op een zomeravond) en alles blijft zichtbaar waardoor je ook niet meer te veel zal kopen. If you even did ;-)
 • Temperatuurwisselingen zijn niet meer zoals vroeger, moderne techniek en klimaatverandering maken dat alles gerust kan blijven waar het het hele jaar 'thuis' is.


Alles wat jou blij stemt is hier welkom en andersom: voortaan is er dus plezier bij alles wat bij jou hoort! Want anders verlaat het de hut.

Nieuwe kleding gaat bij thuiskomst úit de verpakking en is daarmee thuis bij jóu, in jóuw 'winkeltje' in plaats van nog toebehorend aan de winkel. Kaartje eraf, welkom hier.

Met het op deze Wijze omgaan met je kleding en 'bezit' werk je aan een voor jezelf veranderende cultuur, die in alle leefgebieden (wonen, werken, vrije tijd enz.) van betekenis gaat zijn. Maar tijdens deze challenge dus eerst voor je huis en je spullen. En ik voorspel: jouw zingeving. Je bloeit er weer een beetje van op! (Ze zegt een beetje, maar ze bedoelt..) 


Terugvallen in oud gedrag wordt niet gemakkelijk als je eenmaal op deze manier met je kleding, en de volgende weken met je overige spullen, omgaat.

Behandel je spullen zoals een topsporter haar/zijn materiaal behandelt, is Marie's aanmoediging. Da's een mooie. De mijne ziet er wat wiskundiger uit:


Van 0.0 naar 1.0 en nu door naar 2.0

Ik geloof dat we van oorsprong degene zijn, die jij ontdekte bij het maken van de invuloefening in het werkboekje. Je leert je essentie kennen, je dát bewust zijn, je daarmee verbinden. Wie ben ik nou eigenlijk écht?

Tijdens de eerste helft van ons leven, werd je door alle omstandigheden, ervaringen, normen en andere 'zaken' een versie, veelal steeds verder weg van je oorsprong (0.0). Je werd als het ware 'je 1.0-versie'.

Hier, op de brug van verleden naar toekomst, de brug die de overgang is, mag je terugkeren naar 0.0. Omdat je niet wegtovert wat er in je eerst helft is 'opgedaan', 

bouw je met deze opruimchallenge dus aan je 2.0-versie. Die jouw oorspronkelijkheid weer terug brengt bij jou. Zodat je weer in verbinding met je oorsprong komt te staan en na wat persoonlijk groeiwerk: uiteindelijk Staat! 

Wat te zien gaat zijn, in je spullen, je keuzes en je (t)huis! Je begrijpt dat de overgang als levensfase zo'n enórm kans- (en glans-!)rijke fase is hè. Cóól toch (onder de opvliegers)?! 


Voor meer rust in je hoofd, ruimte in je huis en voldoening in je dagen:

Ga je dus leren (dúrven) kiezen. Neem je allereerst nu je verantwoordelijkheid en stap je 'uit je slachtofferrol' op een helpend pad. 

Doe dus mee en let op: vandaag de laatste aanmeld-dag voor wie nog niet op de maillijst staat! Attendeer een ander voor wie dit óók helpend kan zijn. 

Mail JA GRAAG naar: myrea@lieveropgeruimd.nl, dan zet ik je op deze Lente-Opruim Challenge maillijst, die natuurlijk privacy-proof is. En waaronder jij je bij iedere mail, met 1 klik kunt uitschrijven.

Maar loop dus niet langer weg van wat je te doen staat. Ga het nú aan. 

Nu sta je hier, midden in je leven, met dít heldere uitzicht op wat was en wat nog mag komen. En hebben we door deze uitzonderlijke omstandigheden waar we allemaal nog aan mogen wennen, ineens déze nieuwe tijd.

Weet dat dankzij het aangaan van deze klus, dit proces: ik heb er zoveel mensen hun leven ten gunste mee zien veranderen.


Lieverd, je creëert je toekomst met je keuzes van nú!

Lieve groet, Myrea de Roo - Harteman

Levenscoach voor vrouwen in de overgang

p.s. Door de Corona-crisis kun je nu maar beter niet terecht bij de Scheidingsstations of Kringloopwinkels. 'Blijf binnen' en stal je zakken en dozen even ergens waar het je zo min mogelijk in de weg staat.

Belast nu of straks ook niet een willekeurig of geliefde ander met jouw spullen. Daarmee zal het nu dus een tijdje in jouw opbergplaats zijn. Laat dat niet een reden zijn om er nóg eens door te gaan of te besluiten om iets alsnog te houden.

Door jezelf of (ook een 'risico' natuurlijk) door een ander gezinslid dat jouw zakken tegenkomt. Train nú je keuzekracht. Nieuwe spier, met die krachtiger maken is echt veel winst te behalen.

Gegund!