Kijk naar deze lente-boom die je laat zien dat Nee-zeggen belangrijk is

17-03-2020

Iedere keer als je Ja zegt tegen iets van een ander,

tegen een onderdeel van hún leven,

gaat jouw voeding, lucht, energie, water, kracht daarheen.

En da's prachtig. Zeker nu, in kwetsbare tijden en zeker als je voelt dat er ook iets terugstroomt naar jezelf, naar jóuw takken.

Maar als je zelf wel wat meer voeding, lucht, energie, water en kracht kunt gebruiken,

mag dat écht eerst naar jezelf. Ruim voldóende naar jezelf zelfs. Meer dan jij voor je gevoel kan handelen (omdat je nog onrustig wordt van voor jezelf kiezen, da's 'kind of new' en dus: iets om te trainen en vertrouwen in op te bouwen. Dat het leven er makkelijker want fijner mee wordt, op álle leefgebieden zelfs!).

Nee zeggen tegen een ander, is Ja zeggen tegen jezelf.

Zodat jouw levensboom staat. In plaats van slap hangt. Krachtiger wordt. In plaats van kwetsbaarder.

Zodat met de komst van iedere nieuwe lente, jouw bloesem bloeit.

Je hebt dus misschien wel prachtig geholpen om de bloesem van een ander te laten doen bloeien 'last year in town',

maar kijk even naar je eigen levensboom, de staat van jóuw takken. Hmmm...

Je helpt óf een ander vol te bloeien, of jezelf (op een gegeven moment kan dat samen gaan zeg ik je trots, maar je hebt éérst voor je eigen stam = takken te zorgen).

En al voelt het eerst asociaal om Nee te zeggen tegen de ander, realiseer je dan hoe asociaal het is, dat als jouw boom ziek, uitgeput of ondervoed raakt en er weinig meer te geven valt.

Het gaat éérst om jóuw bloei dus, in het belang van jezelf, maar daarmee dus júist mede voor die ander en de wereld. En we kunnen ook niet anders dan óók om ons heen kijken, wij. Maar:

Waar ga jij of tegen wie ga jij dus vaker Nee zeggen? Zodat er ruimte, voeding, aandacht en energie komt voor je eigen bloei?

Het voorjaar komt eraan! Vrijdag 20 maart opent het 2020-seizoen van 'verwerven'. Seizoen voor nieuwe ideeën, nieuwe vaardigheden, nieuwe knoppen, nieuwe gewoonten, richting groei en bloei. Let the seasons inspire you. Laat de seizoenen je vóórleven zelfs. We hoeven echt alleen maar te volgen en ik zeg: het komt goed. Laat deze crisis je de kans geven om een voor jou passende transformatie te bewerkstelligen, dan wordt ook de wereld een beetje geheeld.

Benut dit seizoen en deze crisis om jouw boompje te geven wat het aan moedige ontwikkeling nodig heeft. Jóuw keuzes. Dát heeft het nodig. Dat heb jíj #natúúrlijk, #natuurlijker-#wijs nodig. Wát had je namelijk nooit ánders gedaan als deze tijd zich niet had aangediend? Het begin van de lente in combinatie met het ontstaan van deze crisis.

Jij en ik: wij zijn natuur. De overgang toont dat in haar volle glorie. En het coronavirus drukt ons wat dat betreft dus ook stevig met de neus op de feiten. Maar dat item laat ik verder aan degenen die ons dáár in te informeren, leren en adviseren hebben..

Dusse.. het allereerste waar je nu een concreet Nee-zeggen besluit op neemt is:  .....................................

Vul maar in op een aardige SMART-proof manier: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Zodat je het ook écht duidelijk voor jezelf besloten, gaat dóen. Er niet meer omheen kunt (wil!). Dus niet vaag maar helder. Een boom groeit minder goed in zware smog, so:

Be SMART. Be clear. Einde uitstelgedrag. Met (inplannen in) je agenda als één van je beste vrienden.

Merk je dat het je lukt? Dan kies je wéér een gebied, aspect, mens of activiteit in je leven, waar je vaker of voortaan Nee tegen zegt. Waarmee je Ja zegt tegen jezelf en jóuw kwaliteit van leven. Ik denk bijvoorbeeld meteen aan roddelen of oordelen over anderen: dat vréét energie weg bij jouw positieve energie en die van anderen, haalt de flow uit het aantrekken van gezonde groei voor jezelf en anderen, zorgt voor dorheid in de lucht en droogte op de bodem ;-) Voor stank. Luchtvervuiling. Niet best. Hoe zou de boom het er op doen?

Visualiseren helpt hè, haha.. altijd. Verbeeldingskracht:

zet in, zet in. Waar wil je leven, hoe wil je leven? Daar bouw je dan stapsgewijs heen. En alle energie werkt met je mee als jij je focus helder hebt. Je keuzes maakt in verbinding met dát beeld.

Zie dán wat er gebeurt als je dit soort keuzes maakt in je leven: je dagelijks leven groeit op deze Wijze stapsgewijs naar een krachtiger stam, een krachtiger Jij, een steviger Stáán. Je wortels die gevoed worden, het water dat ondergronds kan stromen en de tijd krijgt om goed opgenomen te worden, lucht voor toevoer van schoon en fris en zonlicht voor warmte.

De metaforen mag je vertalen naar wens.

Zo zag ik mezelf op een dag tijd nemen om iedere dag te beginnen met het lezen van (een paar bladzijden uit verschillende) studieboeken. Waarna ik op m'n yogamatje stap. Met die twee half uurtjes, de toon zet voor de dag. Dat kan ik niet in deze vroege Heilige Routine, als m'n dagen te laat eindigen.

Dus werk ik tot een bepaalde tijd (Nee tegen laat-avondwerk), zei de late night talkshows gedag (Nee, ik hoef niet meer mee te kunnen praten bij de koffie-automaat. Waar ik trouwens ook niet meer sta, omdat ik op een dag Nee zei tegen een werkgever die schoof met personeel als een fiche op een bingokaart)

en er kwam een stevige tak van Ja tot bloei. Die op het gebied van ontwikkeling, van persoonlijke realisatie. En het werkte door in het vertrouwen, in de motivatie voor het implementeren van meer en meer keuzes die me verder brachten, stap voor stap. Grote en kleine keuzes. Tot dus zelfs het tot stand brengen van de onderneming waar je nu de blog van leest.

Bouwen aan de kwaliteit van je dagelijks leven. Het is waardevol werk. Van duidelijke Nee's naar bloeiende Ja's.

Er kwam als voorbeeld voor jou, ook een duidelijke en pijnlijke Nee tegen enkele vriendschappen. Waardoor er ruimte en tijd kwam voor meer voedende, verrijkende gelijkgestemdheid, support en nieuwe ontdekkingen in m'n dagelijks leven.

Níeuwe vriendschappen daarmee dus ook.

Nee zeg ik nu ook (en da's qua familie hartstikke nieuw en eng, maar in het enge gebied ligt de groei lieverds, onthoud dat) tegen gedrag dat een uiting is van de kleinheid van anderen en waar een ander weigert de spiegel van zelfreflectie in op te houden.

Daar kijk ik natuurlijk óók met mededogen naar. Ik kan als HSP (hoog sensitief persoon) niet anders. En daarmee kan ik (te) gemakkelijk vergeven. Maar da's wat anders dan: nog langer in m'n leven toelaten. Nee, sommige activiteiten, mensen en plekken laat ik achter me. Laten m'n cliënten achter zich.

Da's dus mogelijk 'een ingewikkelde Nee', want je herkent misschien: dat je jaren mee ging met de excuses, uitvluchten, redenen van een ander om te vergoeilijken wat zij of hij deed, koos of liet liggen. Omdat jij ook de kwetsbaarheid erachter kon zien. En ook de liefde wél voelt. En dus maar duldde.

Maar: 'Time's up!', hoor ik nu de scheidsrechter boven een tenniswedstrijd, met op dit moment te veel publiek zoals je ziet, in de microfoon zeggen. En het klinkt als Het Universum tegen mij en 'mijn mensen'! Want:

Hello! It's You! It's Me! It's our Líves we're talking about. En we staan dus al op de helft. Dus kom je eindelijk Hier voor jezelf kiezen? Zodat de tweede helft er eentje wordt van blossom?! Zodat je er kunt zijn voor eenieder die jouw aandacht, liefde, vertrouwen, waarde en energie verdient, omdat je het van en bij diegene ook terúg krijgt?

Dus Ja: zeg Nee. Gerust tegen iemand die al jaren de onrust je leven in strooit en/of de energie er uit weg slurpt. En gerust als je er nu stress bij voelt dat het überhaupt een optie is. Maar het idee van ik-kan-er-niks-aan-doen-onmacht (slachtofferschap!), ongelijkwaardigheids-ideeën (ten opzichte van jou kan diegene het zich permitteren?!), onwaardigheid (wat zijn jóuw waarden, mogen die er zijn?) of oneerlijkheid.

Klaar ermee.

En waar dat Nee niet voldoende werkt,

laat de ander los als de energie, het geduld, de kracht en de moeite, niet in verhouding stonden en staan tot hetgeen jíj ervoor terug krijgt. Je hebt genoeg vastgehouden. Gedrágen. Je waardig gedragen zelfs.

Gezien en Gehoord worden hoort bij een gelijkwaardige relatie. Of dat nou een vriend/vriendin is, een partner, de buurvrouw, je zus, vader of werkgever is. En trap bij de werkgever-werknemer verhouding dus niet in die valkuil van ongelijkwaardigheid. Of bij een oudere zus of broer. Ook díe verhouding behoort gelijkwaardig te zijn. You're not her or his slave, een sloofje of andere 'mindere versie'. Afspraak is afspraak en gunnend en waardig meedenken en communiceren gevraagd als menselijke situaties die aandacht behoeven.

Als jij een goede werknemer bent, dan verdien je álle respect en waard-ering. Nothing less.

En als zij of hij een goede werkgever is, dan geldt dat ook. Zo niet: de werkwereld is groter dan het werkeiland waar jij nu op staat, kies een brug, benut de brug die de overgang ís en ga ontdekken. Als voorbeeld. Want het mag net zo goed je kapper zijn die je loslaat.

Neem mee wat je onderweg van past komt (een gratis abonnement op deze blog?) en denk op de weg die je inslaat en gaat in mogelijkheden, ook als de omgeving geneigd is in onmogelijkheden te denken. Gedachten zijn krachtige helpers of beperkers op het pad dat je gaat. En alle gedachten hebben een waarheidsgehalte dus: met welke gedachte breng je jezelf verder? Kies díe. 

Activiteiten, spullen, mensen en gedachten: de keuzes die jíj maakt:

kijk of ze je voeden, versterken of dat ze je teveel kosten, waardoor je takken niet lekker in de bloesem staan straks.

De balans van geven en ontvangen: daar zie je de boom een voorbeeld in zijn. Ze krijgt lucht, water, voeding, zonlicht, ze geeft bloesem, vruchten, geur, kleur en bladeren. Ze geeft zelfs een huisje voor wie er wil wonen (de uil, de eekhoorn en de spin). Ze ís. Ondergronds staat ze in verbinding met andere bomen en onderling communiceren ze ten bate van ieder van hen (fascinerend onderzoek en boek was dát hè!).

That's how it's supposed to Be.

De boom zorgt voor zichzelf. En geeft daarmee veel. En kan ze er ook beter voor de wereld en voor andere bomen zijn. Voeding uitwisselen.

Haar stam groeit, haar takken nemen toe in plaats van af (check je eigen leven even).

En ja, dan komt er ergens een tijd dat het óp is. Dat de boom is uitgeleefd.

Maar ze Stond. En ze bloeide. De tweede helft méér dan de eerste. Ieder jaar hoorde ze de mensen zeggen: wáuw, wéér mooier! En schuilden de dieren in haar fijne Zijn.

Ze geeft en ze ontvangt. Ze Staat.

Krachtig in balans.

Welkom lieve bloesemboom, of je nou al aardig Staat of dat er duidelijk nog één en ander tot bloei mag komen. Welkom Hier in deze nieuwe Lente.

In jóuw en mijn overgangsseizoen. Met de crisis als káns.

Myrea,

De Wijze Saar, Levenscoach voor vrouwen in de overgang

myrea@lieveropgeruimd.nl

p.s.

Wil je een gratis SaarSessie omdat iets in deze blog ook de actualiteit van jóuw leven raakt? Of omdat de Coronacrisis je uitnodigend of juist beknellend, voor nieuwe uitdagingen stelt: mail me en dan stuur ik je de opties voor drie kwartier samen Skypen. (Ik geef er drie per week, dus soms is het even wachten). Veel van mijn volgers vinden het spannend om aan te vragen, maar hey.. 

hoe denk je dat ík ooit tot groei en bloei ben gekomen?

Ook door maar ergens te beginnen met iemand die even tijd nam en qua persoonlijke groei, verder was dan ik op dat moment. Daarnaast ben ik in de wereld van mijn klanten een voor hen heel herkenbare 'casus'. Met waar ik was. Nog geen idee van dat ik niet had te wijzen naar omstandigheden en anderen, maar naar m'n eigen 'stam' en kern. 

En laat dat waar jíj behoefte aan hebt, nou zijn waar ík goed in geworden ben. Dus laat het jou en mij: geven en ontvangen. Baat het niet.. geen vrouw overboord. ;-)

Ik geef het graag. 

myrea@lieveropgeruimd.nl

Een bewust Nieuw Begin toegewenst! Seizoen voor jou, seizoen voor mij. Seizoen voor ons allebei. Voor ieder ander en de wereld: seizoen van verwerven. 

Begin je liever 'bescheiden als altijd' met het gratis e-book? 

Daarin een handzame, waardevolle oefening, die je jouw kern, jouw 'stam' laat herkennen, waarmee je je kompas in handen krijgt. Weg van onrust, veel en vol, dichter naar rust, ruimte, leegte en vrijheid. Je download haar hier:

'Kwetsbaarheid en kracht' voor deze periode sterk verbonden toegewenst lieve mensen. Het komt Goed! Vind die verbinding in jezelf, met je kompas, gerust met hulp en daarná met jouw ruimte en rust. Want van daaruit verzetten we als individu'en en als samen-leving bérgen. 

Veilige, virtuele hug! Myrea