Ja maar.., dát doe ik niet weg!

06-08-2019

Sommige vrouwen vinden opruimen nogal een ding. Eng zelfs.

Want de huiver over 'wat er allemaal weg moet', 

daarmee beginnen ze er maar liever niet aan.

Zoals mijn tante Els. 

Haar dochter, mijn nicht Benthe, had haar geholpen met het opruimen van haar kledingkast. En hoe lief Benthe het ook bedoelde, het was eerder háár opruimklus geworden, dan die van haar moeder. 

Herken je? ;-)

Wíe heeft de regie bij het opruimen van háár spullen, háár leven? Of zou die in ieder geval moeten krijgen? Exactly: totally tante Els.

De drastische opruim- en opschoonprogramma's op t.v. (Tidying Up uitgezonderd)  hebben dezelfde goedbedoelde (?!) #flater geslagen. En mag ik het zeggen: 

ze hebben bergen hartzeer, onrust, schaamte en spijt achter gelaten..

De puinhopen bij vertrek waren vaak groter dan die toen ze kwamen. Al zag het er spic en span uit op de beeldbuis. In de gevoelswereld van degenen over wie het ging was er veelal iets traumatisch gebeurd. Ik heb nabeschouwingen gedaan dus spreek uit ervaring.

We walsen in het leven te vaak over mensen heen. Over hún behoefte, hún verlangen, hún wáárden!

Gaan met ónze normen tekeer, vullen in, leggen uit. Adviseren, oordelen, of erger, veroordelen, in plaats van dat we vragen en aansluiten op reacties.

Opruimen is iets kwetsbaars. En het vraagt eer-bied om er bij te (mogen!) helpen.

Onder de materiële 'rommel' (ook rommel is een persoonlijke mening) in huis, tas, kast

ligt namelijk vaak in hoofd-en-hart verborgen, de innerlijke rommel mét lading:

  • onverwerkte gebeurtenissen in het verleden (het vasthouden aan spullen voelt dan misschien veilig of nodig)
  • gevoelens van schaamte & schuld rond de eigen identiteit, gecompenseerd met gedoe en spullen ('Ik voldoe niet, ik mag er niet zijn, ik ben niet veel waard, ik hoor er niet bij, ik ken mezelf nog altijd niet écht),
  • onzekerheid en/of onvermogen om het zélf te doen omdat vaardigheden nooit of nauwelijks aangeleerd zijn (ik kán het niet, ik weet niet waar te beginnen, ik hou het toch niet vol),
  • andere prioriteiten vanuit onrust. Dat steeds een ándere activiteit wordt aangeklampt, zodat niet begonnen hoeft te worden met de essentie, 'de gevoelsmatig te grote klus' richting een daadwerkelijk fijner bestaan. En 'anders' is een verlangen, maar óók spannend.

Geruststelling voor wie zich herkent: Het Goed Beginnen met-opruimen draagt juist díe bevrijdende schat in zich. Een fijnere toekomst. En met nog een (hopelijk) half leven vóór je, wat is een betere tijd om te beginnen dan.. eh.. #nu? O.k. max: 

ná deze zomervakantie. Zeg 1 september.

Tante Els begon en stopte, begon en ging door, stopte en verviel in oude gewoontes. Tante Els reikte uit (superdapper), met een: Help. Naar haar dochter. En die pakte haar hand: superlief.

Ik mocht deze blog van ze schrijven. Ook Benthe verloor na 2 pogingen de hoop op: dat het opruimen ging beklijven en haar moeder zich beter ging voelen in en over haar dagelijks leven. Het werd een spiraal naar beneden in plaats van een opwaartse.

Misschien verbaast het je maar ik ben tante Els en Benthe niet zelf gaan helpen.

Omdat ik me niet beroepsmatig meng bij vrienden en familie. Dat werkt voor iedere professional bijna hetzelfde (niet). Zíj denken: hándig, zo'n hulp in onze omgeving. Wij denken (in 1e instantie): leuk dat ze me vragen! 

In the end is het voor beide 'partijen' onbevredigend. Met de vaak jarenlange patronen en de innige band worden niet de resultaten behaald die cliënt en ik wél ervaren als de coach-cliënt relatie zuiver is,

en die zo doelgericht-puur behouden blijft.

Ik heb tante Els en Benthe geduid wie van hun twee, volgens mij de regie hoort te hebben en wie de assistent behoort te zijn, wil er voor beiden een goed gevoel achter blijven. 

Natuurlijk heb ik ze verwezen want ik zie net als zij: de omvang. En ik laat niemand 'het lekker uitzoeken'.

Ook heb ik ze het boek Opgeruimd! van Marie Kondo gegeven. Én een blad met drie (door tante Els in te vullen!) inzicht gevende kolommen omdat ze graag vast wilden 'stoeien met helpende stof'.

Hiermee gaan ze in eerste instantie de gehele garderobe aan een opfrisbeurt kunnen onderwerpen.

Waarmee tante Els als ze wil, kan kijken naar haar 'NU, waar sta ik in het leven' en naar haar 'DAAR, daar ga ik heen' > haar #toekomst!

Want met haar kledingkast re-organiseren op de wijze zoals ze het nu gaan dóen (anders!) gaat er een balletje rollen, dat bijna altijd een hele bal wordt. 

Juist, 'het sneeuwbaleffect'. 

In plaats van dat het opruimen van de kledingkast het eindstation voorspelt, ontdekt tante Els zéér waarschijnlijk, dat zegt ze zelf al: nog meer 'mooie opruimklussen'. 

En van het één komt dan statistisch gezien, het ander. :-)

Waar je omheen en van weg kunt wandelen. Maar waarmee je dan je eigen boot mist. Het materiële ordenen gaat niet voor niks vrijwel altijd gepaard met het opruimen van hoofd en hart, wil je ten minste écht naar uiterlijke orde en innerlijke vrede.

Als je daar eenmaal bent, bij die grote (koude) bal, lijkt het einde dus nog even niet in zicht.

Maar.. met het smelten van de sneeuw zal blijken wat er zich na een poos onder die sneeuw heeft afgespeeld: de zon gaat geheid liever schijnen en er komen dingen óp. Een bloeiend veldje ontstaat waar het eerst een chaotische dorre boel leek te worden.

Dus laat de lawine maar komen als je begint met opruimen (met of zonder passende assistentie): het wórdt eerst meer (en nóg meer). En dan minder. Het wórdt als je het durft aan te gaan een proces van uiterlijke wereld en innerlijke wereld tegelijk.

En dáárna..?

Midlife- season, time to blossom!

Veel liefs voor alle vrouwen met opruim-issues:

 alle hulp vragende moeders en helpende dochters,

alle 'tantes Els' en 'dochters Benthe' van deze samen-leving.

Myrea de Roo - Harteman

Midlifeconsultant, Opruimcoach en Zingevingsbegeleider voor vrouwen in de overgang: myrea@lieveropgeruimd.nl

p.s. De 3 kolommen die ik noem in de blog zijn via Petra van Dreumel in mijn praktijk beland. Het zijn De Drie V's: Versterken, Verwerven, Verwerpen.

Verdeel een A4tje in drieën en vul 'De 3 V's' maar in: waar heb jij met #keuzekracht voor te kiezen, als jij echt meer orde, rust, overzicht en voldoening in jóuw dagelijks leven (of eerst maar eens: in je kledingkast!) wil ervaren?

p.s. 2: Op woensdag 28 augustus ben ik met een fijne workshop bij BUUR. in Nijmegen. Daar gaan we in deze sfeer een soulcollage maken, ieder voor zich, voor haar eigen dagelijks leven. En omdat dát de datum is vóór de genoemde magische 1 september: een heel nieuw seizoen 2019/2020: 

doe maar mee. Ik leg uit en neem de spulletjes mee. 

Het is van 10.00-12.00u. en deelname is.. GRATIS! Koffie of thee betaal je aan het mooie BUUR. Meld je je wel even aan? Nog een paar plekken via: myrea@lieveropgeruimd.nl