Hoezo de overgang benutten?

30-07-2019

Ze zat tussen stapels verzamelde spullen (en gedoe!) te herstellen van een burnout.

Het UWV maakte haar afwisselend hoopvol en wanhopig. Haar familie bracht dezelfde ambivalentie: er wordt van haar gehouden, maarre.. :-/

Haar werkgever had haar nu maanden gesteund, maar begon inmiddels ook die sporen van ongeduld te vertonen.

Ze wílde wel terug naar haar oude leven, zei ze me, maar ze was bang om daarmee ook terug te vallen in oude patronen, oud gedrag.

Om vervolgens wéér tegen haar grenzen aan te lopen en.. erover heen te laten walsen.

Ze zuchtte. Vroeg me of ik het herkende. Van anderen.

Ja lieverd. Van hele volksstammen zelfs.

En ik ben niet voor niks Opruimcoach en Zingevingsbegeleider voor déze groep vrouwen hè, zei ik. Vrouwen in de overgang. Want, zei ik,

als ik hier bij jou Ben, je Zie, je Hoor,

ben jij óók klaar om deze kansrijke brug-fase te benutten.

Om in het midden van je leven: alles wat wás te erkennen, om op te ruimen wat niet meer van dienst is en om nieuw naar je toe te halen wat je leven ánders, fijner, passender, beter, mooier gaat maken.

Om, zoals ik van Petra van Dreumel leerde, de 3 V's toe te gaan passen:

Wat ga je Versterken, wat ga je Verwerpen, wat ga je Verwerven?!

Ik noem het: de 3 V's van (eindelijk) Vrede, omdat ik het met cliënten invul in drie kolommen en de weldaad die uit alleen al het overzicht voortvloeit, eindelijk 'more peace' betekent.

Ze zuchtte weer. Nu vanuit een soort verlichting zei ze. Je begrepen weten. Met méér zijn blijkbaar ;-)

Ja, zei ze, Ik wil Zíen wat nodig is. Zodat ik het concreter kan pakken en toepassen.

Want nu weet ik dat er nog 'dingen' te veranderen zijn, dat ik m'n zooitje hier op te ruimen heb en dat ik sterker mag gaan staan voor wat ik waard ben,

maar hóe dan, wát dan precies en waar te beginnen..

Precies, zei ik. Spijker op de kop of schot in de roos (ik twijfel ook nog wel eens). 

Daar ontdek je dus nu al waardóór je onzeker blijft. In de brij aan misschien zus-misschien zo-gedachten dwaal je eindeloos rond.

In die veelheid aan veranderwensen, aan verlangens, raak je zó onrustig, dat juist vertwijfeling en schaamte, in plaats van innerlijke rust, je ten deel vallen.

De overgang is een geweldige fase: Hier-en-Nu te benutten! Visualiseer het als een brug waarop je staat en nog een poosje mag zijn:

Om terug te kijken..,

mee te nemen wat goed was (!), achter je te laten wat gevoelens van ballast geeft,

om #dankbaar te zijn voor dit wijze uitkijkpunt

en om vooruit te blikken op dáár, aan de overkant van de brug, daar waar je naar onderweg bent. Daar waar jij een waardevolle (wijze!) vrouw mag Zijn, die voldoening ervaart over haar dagelijks leven en vervulling over haar bestaan.

Dus verlies je niet in het gekwek van mensen in welke rol dan ook, zei ik. Speel en lééf jóuw rol. Neem die verantwoordelijkheid. Eerst maar eens voor jezelf: om goed te Her-Stellen.

Om vervolgens op jouw tempo verder te wandelen, je vrijere leven in.

'Met een opgeruimd huis, in een passender jasje en zin in m'n dagen' vatte ze wijselijk samen (ik scheef 'm op, BAM. Hier even neergezet, dan kunnen jullie 'm ook in je zak steken).

Dankjewel! zei ik. 'Graag gedaan', kwam er met een blosje uit :-).

Ik meldde: Ik ben hier, om een stukje met je mee te wandelen als je wil. Over de brug die we zélf kunnen versieren met hartjes, bloemen, vlinders, veertjes en alles wat ons maar prettig begeleid ;-)

Naar dáár. Naar de bewust gekozen vorm van jouw tweede helft.

Daar hebben UWV-, familie- en werkgeversgedachten, een heel stuk minder vat op je. Jíj staat er. Waardig. No matter what.

En de wereld heeft behoefte aan jou in deze nieuw ont-dekte versie. Dat is óók waarom ik doe wat ik doe, bekende ik.

Ze lachte. Ik snap je, hoor ik. Want dan kan ik eindelijk gaan geven wat ik te geven heb.

Kippenvel. Heerlijk, zei ik. Want dan kan je ook gaan ontvangen, wat nu nog geblokkeerd wordt, maar wat dan eindelijk wél stromen kan.

We spraken af. Gaan drie maanden bouwen-aan-beter. Aan #daad-#werkelijk her-stellen. Op de brug die de overgang is. Van daar < naar > daar.

Ik fietste terug naar Brakkenstein: We. Gaan. Het. Doen. Zij, ik, wij, de Liever Opgeruimd Community. 

Ik sta op de brug en weet me verrijkt met de mooiste baan die ik me wensen kan. En zij weet zich verrijkt met een Prachtig Uitzicht. Op ons begin in september. En dus op onder andere.. dáár, daarna.

Dankjewel cliënten, voor de weg die we samen gaan op deze brug met Práchtig Uitzicht!

#GracefullyMaturing. 

Liefs,

Myrea de Roo - Harteman

Opruimcoach en Zingevingsbegeleider voor vrouwen in de overgang

myrea@lieveropgeruimd.nl

p.s. Een sterk begin maken op jouw brug van daar < naar > daar'?

Begin met het ontdekken van je waarden. Het fundament waarop je jouw keuzes kunt maken. Kunt gaan opruimen en her-waarderen. Wat wel nog, wat niet meer, wat nieuw.

Download daarvoor hier GRATIS: Volg StayVast Jouw Poolster. Het handboekje waarin je vele waarden vindt om uit te kiezen en ont-dek.. Je gaat met jóuw waarden in de hand, als een PoolSter om je op te richten, weten wat jou te doen staat. Het heeft al veel cliënten de afgelopen vijf jaar, geholpen op hún koers naar een opgeruimd, vervullend (dagelijks) leven.

p.s. 2) Op woensdag 28 augustus kun je bij BUUR. in Nijmegen GRATIS een soul-collage komen maken. Een soulcollage geeft richting en zin, je kunt er je koers mee bepalen. Bepaald zien worden.. Heb je geen idee, no problem! Ik leid en begeleid je er plezierig doorheen en zorg voor alle spulletjes. Het ontstaat: doe maar mee, dan zie je dat vanzelf. 'The Hour of Soulpower' noem ik het. Heerlijk toch?

Meld je aan voor een gegarandeerde plek op: myrea@lieveropgeruimd.nl of vraag gerust meer info.

Het. Wordt. Liever!