Hoe jij je plan wél gaat laten werken

13-08-2019

Als je als HSP, ADD- of ADHD'er al megavaak je mooie plan, 

al redelijk snel na vertrek hebt zien stranden, dan kunnen we elkaar de hand schudden.

Allereerst: lees de augustus-SOIL (SOIL is de maandelijkse inspiratiemail van Liever Opgeruimd) voor de bondige uitleg over ADD en ADHD en hoe ik 'ons' de introverte en extraverte HSP (hoog sensitieve persoon) noem. Dan ken je m'n uitgangspunt. Of skip die uitleg.

In íeder geval:

Hoogsensitief? Welkom hier! Op de website voor HSV (hoogsensitieve vrouwen) en eigenlijk op de website voor HSVO. En stop nu niet met lezen want dat klinkt voor mij ook als een huisvrouwenclub van vroeger of een handbalvereniging van nu,

maar het staat voor 

Hoog Sensitieve Vrouwen in de Overgang.

We hebben aantoonbaar een ander hormoonfabriekje draaien:

  • Qua overgangssituatie in deze periode van 'de 1e helft' naar 'de 2e helft'. 
  • En qua gevoeligheid hadden we al een ander lichamelijk fabriekje draaien dan 80% van de mensen om ons heen.

Om maar positief te starten: het leven wordt intenser beleefd: elke vlinder, geur, kleur, elk sprankje en ieder waardig moment wordt gevoeld. Dat het tegenovergestelde ook geldt, daar heb ik het een ander moment wel over ;-)

Waar ik vandaag op inzoom is het maken van plannen.. het uitdragen van ideeën.. het besluiten dat.. het kiezen voor.. 

het voornemen van..

Maar dan. Dan hebben we ons dat voorgenomen. Dan hebben we gekozen. En dan: mán (vrouw!), dan krijgen we daar een boost van zín van: 

áán de slag!

En het begin lukt vaak nog wel. Vanuit die eerste boost, wordt de motivatie gevoeld, hup, volle kracht vooruit. Maar ik vermoed dat we één van de snelste opgevende groep zijn die er in de samenleving meetbaar is! Lol. En.. eh.. een beetje jammer ook. Want de ideeën en de keuzes van de potentiële Sarah's met Flair, zijn vaak práchtig.

Ik kies er voor het positief aan te vliegen. Want 'ons opgeven' is zo logisch. We worden zó snel afgeleid door álles dat er intern rond gaat. Gedachtes, gevoelens, weer ándere ideeën, weer nieuwe inspiratie tegen komen, dromen, wensen, idealen, mensen, dieren, dingen.

We willen zó veel, ons hart en hoofd stromen er regelmatig van over.

Kén je het? ;-) I know..

Wat helpt vraag je? Dit. Het wéten dat het bij jou zo werkt. Dat je interne fabriekje je afleidt van je eigen sterke keuze, je voornemen, je doel en zelfs je plan.

Dat beide kanten van de medaille jou 'nekken'.

Aan de ene kant:

  • Is je dopaminegehalte wat lager (ADD, ADHD) waardoor júist overgangsmomenten megaveel lastiger zijn dan die van 80% van je medemensen. Dit merk je aan bijv. wéten dat je naar bed hebt te gaan (je plan was: om 22.30u in de richting van je pyjama), maar je krijgt jezelf maar niet van de bank af, die kant op. Een 'nodige' overstap-move is niet zomaar te maken (zo lijkt het, zo voelt het).

Aan de andere kant:

  • Beland je regelmatig in een zogenaamde hyperfocus. Verlies je jezelf in wat je aan het doen bent als je ergens echt enthousiast over raakt. Dat door je hele lijf vóelbare enthousiasme leidt je al gauw weg van de focus van je eerdere plan. Je raakt op zijpaden en je plan verdwijnt steeds verder naar de achtergrond. Hoe vaak hebben de mensen om je heen jou je koers zien wijzigen..

Bonus?

  • De overgang. En je weet dat Liever Opgeruimd het licht schijnt op de positieve, spirituele brug die de overgang is, mits je die kans kiest. Dat het een be-you-tiful fase is, richting een vervullende 'tweede helft'. Maar de wijze Saar sluit haar ogen niet voor wat er óók is. En da's onder andere dat je cognitieve kracht onafhankelijk van je IQ, nu vaker wat zwakke momentjes kent. 

Dus heb je je voornemen en je plan (enkel) moedig gekozen, voor je gevoel stérk genomen en 'in je hoofd opgeslagen', danne.. sorry.. maar dan mis je je eigen bootje zeer waarschijnlijk nóg qua koers. Dan dobber je straks toch nog ergens met een leuk en goed plan onderweg naar.. niks.

Dus nu. Nu weet je: dit gebeurt me dus. M'n dopaminestofjes-team is klein, m'n inspiratiestofjes-team springt alle kanten op en m'n verstand ligt regelmatig te chillen in een vriendelijke Saar-zone.

Wat heb je te doen?

  • Ben je écht gemotiveerd ergens voor te gaan (van het opruimen van je kleding tot het werken op een andere plek): test je motivatie, want het gaat dáár vandaan komen. Slaap er minstens een nacht of twee over. Enthousiasme stabiel? O.k., stap 2.
  • Besteed echt even goed aandacht aan: hoe ziet de gewenste situatie er uit?! Schrijf in concrete woorden op wat het eindpunt is van waar je naartoe wil. De opgeruimde kleding tot in redelijk detail, hoe ziet het er dan uit en de andere werkplek, waar voldoet deze baan allemaal aan?
  • Zie de uitkomst van punt 2 als dé stip aan de horizon. Dit is het en daar ga je minimaal de komende maand niet meer écht aan morrelen (of je wil vervallen in je oude koerswijzigingen richting: dobberen naar niks). Wat je wél mag doen is een collage plakken en ophangen als helpend moodboard.
  • En dan nu dé uitdaging voor 'ons sensitieven'. Je maakt een beeldend plan op een leeg A4tje met als beginpunt de stip aan de horizon. Yep, I know, it's the other way 'round. Teken de stappen terug naar nu, je actuele situatie. Zet stippen terug en benoem die concrete stappen
  • Van het beeld schrijf je nu in een rijtje de volgorde vanaf hier & nu. En je plant de stappen in, in je agenda als 'gedaan'. Dus bijv. bij 1 september zet je: 5 werkgevers gekozen naar wie ik een brief ga schrijven. Of: alle kleding in huis op 1 plek verzameld. En de dagen ervoor plan je de acties in die dat vraagt.

Het gaat er dus om that YOU STICK TO THE PLAN!

En als je ervan afwijkt, denk aan mij en aan wat ik je zou zeggen. Dat ik zou begrijpen waar het nu stokt (hey: introverte HSP & de Overgang).

Én dat het aan jou is om nu even te verzanden, maar dat het óók aan jou is om de (on)volbrachte taak van vandaag dus daad-werkelijk door te zetten naar vanavond of morgen. 

Dus niet naar overmorgen. Want dan ga je weer dobberen naar niks. En je hebt echt nog genoeg vitaal werkend brein dat daar niet akkoord mee wenst te gaan. Dat deel van het brein kent ook de motivatie van het -waarom wel- én gevoel van waardeloosheid bij het -toch niet-.. en daar heeft het geenszins zin in.

En dan heb ik het nog niet over je hart! Wat wil je hart.. 

Jouw zachte kant met idealen. Die wil zéker dat je niet doorschuift naar overmorgen. En het morgen doorschuiven naar morgen ís overmorgen hè, dus geef jezelf max 1 doorschuifje. Met uitzondering ook nog. Als je tenminste echt naar de stip aan de horizon wil!

Vanwege je afleidingstalent: vraag een buddy. Als je met iemand woont is het fijn als diegene je support door je te herinneren (lees: da's níet oordelen of veroordelen, jij houdt waardig de regie). Maak je plan kenbaar en vraag om vriendelijke herinneringen aan je voornemen. Als je alleen woont, kies dan iemand die je op een helpende manier, da's op een (w)aardige Wijze, volgt in het uitvoeren van wat je écht wil bereiken.

Het gaat er mij ook om dat je stip aan de horizon vaak een prachtige is. Niet alleen een behoefte van jou, maar dieper, ook een behoefte van de wereld. Ik ben niet voor niks met déze groep mensen gaan werken. De uitdaging voor ons individueel én voor ons als groep is dat we de stippen aan de horizon sterk in het vizier houden. Dat we weten dat we het niet van ons dopaminelevel maar wél van onze diepere motivatie 'moeten hebben'.

Dus doe mee, bouw mee, aan je eigen Liever Opgeruimd-leven. Bouw op die Wijze mee aan de Liever Opgeruimd-community. Word een Saar met Flair. 

Kén jeZelf, weet waarvoor je onderweg bent en naar waar. Keer je plan beeldend om en zie dan wat je dus nú te doen staat. Hijs je omhoog van de bank, begin met de eerste stap van je opruimplan en weet waar je uit gaat komen.

De ex in m'n hart had als motto: Reach for the moon, the worst that can happen is that you'll end up between the stars. Pak die zin krachtig motiverend, zoals ie bedoeld is. En niet als smoesje. Je gáát voor de maan. Focus lieverd. Als ik het kan (met het runnen van een business in een voor mij ook noodzakelijke structuur), kan jíj het ook zeker!

Liefs vanaf die maan,

Myrea de Roo - Harteman, alias Saar met Flair

Opruiminspiratie en Keuzekracht voor hoogsensitieve vrouwen in de overgang

Zin om eens te oefenen met hoe sterk verbeeldingskracht werkt? Dat kan in de 1e workshop van Liever Opgeruimd!

Kom op woensdag 28 augustus naar The Hour of Soulpower 

bij BUUR. in Nijmegen.

Van 10.00-12.00u. leid ik je op een plezierige manier door het zelf maken van een maandcollage. En ga je met een eigen beeld om in september (of voor het nieuwe hele seizoen!) op te focussen naar huis.

De workshop is GRATIS maar je dient je wel even aan te melden: myrea@lieveropgeruimd.nl

Wees er snel bij want er is beperkt plaats. En het is echt te leuk om te missen!