En dan ook nog de mantelzorg voor je ouders..

10-09-2019

Lieverds, life is full nah?

Hoe jij je ballen hoog houdt, het lijkt soms wel een circusact.

Maar je gaat er geen kaartjes voor verkopen, want er rollen er logischerwijs te veel, te vaak op de grond. Met als gevolg:

een waardeloos gevoel.

Je wíl zo graag, maar je schouders hangen, je hoofd zeurt en je kleine spiertjes geven signalen van stress.

En dan is dit nog alleen maar je eigen leven.

Op de brug van verleden naar toekomst, de belangrijke fase die de overgang is, ben je als vrouw vaak wat uitgezorgd als je kinderen kreeg. Zij in een zelfstandiger fase, jij wat meer tijd voor jezelf. Dacht je. Maar hoe het is gegroeid?! Je weken gevuld, je huis 'a mess', je hoofd nooit rustig..

Met de jaren kwam er meer bij dan dat er met de toenemende wijsheid te verwachten viel.

Je hebt het laten gebeuren. Vanuit normen van een ander, de maatschappij, je werk, je vrienden, het gezin waar je uit voort komt.

En hey.. daar voel je je natuurlijk nog altijd verbonden mee.

Dus ja, er zijn veel spullen, to do's en mensen in je leven beland vanuit de normen van.. eh.. niet van jou zelf.

Jóuw normen, als ze écht van jou zijn, ontstaan namelijk vanuit jouw waarden.

En die zijn nogal persoonlijk. En je wordt er megablij en rustig van. Zeker de unieke bundeling van jouw zielswaarden, je kernwaarden.

De overgang is een prachtplek om te gaan staan. Om te ont-dekken wat er nou eigenlijk écht en eerlijk te ontdekken is: wie jij bent, hoe jij mag leven, wat jij mag kiezen.

En dat is, als ik een kijkje in je leven neem, vast en zeker:

met minder (zooi en gedoe) naar meer (rust en voldoening). En eenvoudiger graag.

Orde, overzicht. In je dagen. In je huis. In je hoofd.

Daar ga je aan werken dus! Bewuster leven. Kiezen vanuit wat jóu vervulling brengt.

Maar. Naast het (bijna) lege nest of een fijne soloplek die er misschien altijd al was maar die je nu meer eigen gaat maken, 

is er nóg een plek waar een andere fase is ontstaan: de plek van je ouders.

Zij komen aan in de winter van hun leven. Waar jij ballen hoog staat te houden, zijn zij er een aantal aan het neerleggen. Omdat het mooi is geweest of omdat het niet meer gaat. Omdat lichaam, geest of zín het laten afweten. En.. 

omdat ballen weg zijn gerold waar ze dit niet zelf in de hand hadden. Mensen om hun heen die ziek zijn geworden, heen zijn gegaan of afstand hebben genomen.

Waar wij in de overgang zijn omdat we van vruchtbaar naar wijs groeien, zijn zij in een andere overgangsfase.. het onvermijdelijk inleveren van mogelijkheden.

En daarvan gaat er iets bij jou open of áán. Hier draaien de rollen zich om. De betrokkenheid naar jou, wordt de betrokkenheid naar hén. De zorg om jou, wordt de zorg om hén.

Natuurlijk chargeer ik, zo heb ik zelf nog een kwieke moeder, die sprankelend hip door haar dagen gaat. Maar eerlijk? Ook niet meer kan wat ze ooit kon. En daar houden we stevig rekening mee. Activiteiten zijn aangepast, de avonden zijn voor rust en de dagen na zo'n sprankeldag ook.

En ook zij heeft te maken met verlies. In haar eigen leven en zeker in haar sociale kring. Daar voeren we het gesprek dan ook regelmatig, warm over.

Dat de rollen zich bij ons allen omdraaien, daar zie ik veel voorbeelden van in mijn praktijk. Vrouwen die inderdaad dachten: nu ik. En daar stond de ziekte van één van de ouders 'ineens voor de deur'. 

'Nu ik' werd: nu zij.

Loyaliteit, liefde, wederkerigheid en vanzelfsprekendheid, allemaal maken ze ons de mantelzorgers die we natuurlijk (willen) zijn.

Zoals ik bij mijn vader. Als zich daar een paar jaar terug niet het persoonlijk drama had afgespeeld, waardoor we nu wat verdeeld in dat gezin staan (wel weer verbonden rond zijn ziek zijn), had ik nu niet dit bedrijf gerund. Dan was ik namelijk deels zijn zorg 'gaan doen'. Niet omdat ik voor mezelf algemeen 'zorg geven' zo bejubel, maar wel omdat hij m'n váder is, hij me het leven gaf, me aanmoedigde in mijn kindertijd 

en ik als kindervrije vrouw, nog nooit iets zo vanzelfsprekend heb ervaren als het 'er zijn in de winter van het leven van je ouders'. 

Dus ja.. we staan op de brug die de overgang is. Met levenservaring en meer wijsheid dan ooit, om te ont-dekken en vrijer en fijner verder te gaan. 

Passender bij wie we zijn, ruimte innemend voor wat voor ons waarheid is. Opgeruimder, bevrijd van ballast en gedoe die er in geslopen is. Waar we bij waren maar onderweg duidelijk niet helemaal wakker ofzo.

Laten we dus wel-zijn in verbinding met onze ouders in de winter van hún leven. Ook een overgangsfase. Maar dan op een andere plek in een ander seizoen.

Het kíezen voor tijd, aandacht, ruimte, voor hén, gaat geheid resoneren met iets dat onze waarden ádemt. Waardoor het heilzaam werkt, ook zeker voor ons eigen levenspad. We leren hen Zien, dankbaarheid voelen voor alles dat ze gaven, geven, brachten, nu brengen. Ze weerspiegelen ons. Ze gingen ons voor, ze baanden paden. Wij mochten volgen, het leven leven. Dánkzij hen.

Ze gaan er niet meer eindeloos zijn. Dát bewust Zijn maakt dat we ons eigen leven relativeren en tegelijk opwaarderen, bewuster kiezen, ons sterker verbinden. Met alles wat goed was en is. Met inzien wat minder was. Met licht op álles, ook gerust de schaduw. Wat dan dus de schaduw verliest.

Maak tijd. Creëer deze liefdevolle ruimte. Cut the crap en sta ze bij. Aansluitend bij wat helpend, steunend, fijn en nodig is. En da's iets anders dan bemoeien.

Da's horen, zien en ja.. misschien soms wel zwijgen ;-) Da's naast ze zijn. Aanwezig op momenten dat het er toe doet.

En streep daarvoor zeker wat van je eigen to do's weg. Heerlijk. Je gaat doen wat klopt.

Van het waardeloze gevoel over waar je allemaal níet aan toekomt, groei je zo naar een waarde(n)vol gevoel:

Je Bent Er. Voor jezelf en voor degenen die er nú toe doen.

Maak er samen een mooi seizoen van.

Nu kan het nog.

Liefs voor jou en hen,

Myrea

Myrea de Roo - Harteman

Overgangsconsultant, Opruimcoach, Zingevingsbegeleider

p.s. Wil je de waarden ontdekken waar ik het over heb? Alleen jij zélf kan het bundeltje samen stellen wat jou zo uniek maakt. Jouw waarden, jouw waarheid. Je download het GRATIS handboekje waar je deze oefening zelf kunt maken op de homepagina: De eerste 3 stappen naar Een Opgeruimd Bestaan.

p.s. 2 Wil je meer van dit en andere thema's rond de overgang, opruimen en zingeving? Kom dan op zaterdag 21 september van 10.00-12.00u. naar Sarah's Opruimcafé in Nijmegen. Meld je aan op: myrea@lieveropgeruimd.nl voor één van de láátste plaatsen. Je vind er HIER meer info over.