EMO-STUFF: Week 5 van de Lente-Opruim Challenge

21-04-2020

Jouw opruimchallenge gebeurt tussendoor, het lukt nog niet anders. Ik heb bijna alle video's gekeken en het kwartje viel al wel vrij snel. Wat een bijzonder proces, confronterend soms, heftig, intens, bevrijdend en ook hoopvol. Ik zet hele kleine stapjes maar geniet er wel van. Alles wat jij hebt aangereikt inmiddels over hoe je jezelf kunt bevragen is enorm helpend! ~ M.

Gisteren begon het opruimen voor gevorderden ;-) 

Deze week maken we namelijk de keuzes die je het meeste angst, stress en onrust geven vóór het besluit, 

maar die je na het maken van de keuze: de herwonnen vrijheid, ruimte en rust brengen, waar je altijd zo naar verlangde. En zo ontwikkel je steeds meer keuzekracht.

Éindelijk. Je wéét wat je hóudt, wat bij je hoort, wat jouw tweede helft mee in gaat. Én je weet wat je loslaat, wat niet meer dienend is, wat mag gaan. Zodat jóuw huis liefde, licht en lucht krijgt. De voldoening brengt van: kom maar op met die tweede helft! 

Aan het einde van deze week ben je je bezit dóór. Is álles in je huis door je handen gegaan. Heb je keuzes gemaakt die makkelijk waren en heb je keuzes gemaakt die nódig waren.

I know..

En wát goed. Wát een winst. Want het is veelal niet: eerst rust in m'n hoofd en dán kan ik gaan opruimen, maar 'the other way around': 

ruim je huis op en je komt tot rust (en eindelijk weer écht tot jezelf).

Gefeliciteerd lieverd. Ik zíe je weer. Jíj ziet jezelf weer. En waarschijnlijk in een nieuw, passender zittend jasje. Een Nieuw Begin!

De challengers hebben vandaag De Vrolijke Afvinklijst met alle subcategorieën die bij spullen met het label 'emotionele waarde' horen, in hun mailbox ontvangen. Voeg daar zelf bij, wat voor jóu daar nog bij hoort (bijv. zelfs kledingstukken kunnen dat in zich dragen, denk aan een trouwjurk of een stuk van een overleden naaste). 

De facebooklive-les kan iedereen hier terugkijken. Een soort samenvatting geef ik je hierbij:

De term EMO-STUFF kan oproepen, dat het boehoe.., een degradatie betreft van al je spullen die het label emotionele waarde kregen. 

En let op: of die jouw verstand het geeft.. Je Buspassagiers, die ooit in jouw levensbus zijn komen te zitten, weerhouden je ervan, die spullen los te laten, want da's té spannend.. (bijv. jouw Perfectionist, je Behager of de Controleur).

Maar de term EMO-STUFF is juist bedoeld als een opwaardering van de spullen die je hóudt! Omdat die spullen in de veelheid van nu, tussen 'all the stuff', simpel-weg wégvallen. Omdat ze achterin een kast liggen te verstoffen, onderop zijn beland, niet meer opvallen in huis. 

Kortom: liefde, lucht en licht tekort komen. Ga dus deze week kiezen wát in jóuw leven, écht bij je hoort en bij je mag blíjven. En laat het overige gáán. 

Creëer als het ware de schatkist van je leven. Het verminderingsproces maakt dat er met straks mínder, méér ervaren wordt. Meer trots, dankbaarheid, beléving, fijne gevoelens, liefde. Zín in dat wat nog komt met dat wat er wás.

In een ruimte die jóuw sfeer ademt. Op déze plek in je leven. Op de spirituele brug die de overgang óók is (naast dat er klachten bij lijken te horen, maar daarvoor verwijs ik naar overgangsconsulenten). 

Dít is de plek en de tijd om kansen te benutten. Want niet alleen de crisis waar we onverwacht in belandden, ook deze levensfase moedigt je aan. Én jóuw stip aan de horizon: waar ben je naar onderweg: hoe wil je verder, in welke ruimte, hoe ziet het er uit. En als je aan het einde van je leven zou staan: wat treffen jouw nabestaanden dan aan als nalatenschap qua bezittingen? 

Een veelheid aan stuff óf een waardig gekozen bundeltje spullen, die duidelijk betekenis brachten / brengen. It's up to you. En niet vanuit angst, zorgen, schaamte of schuldgevoelens, maar vanuit de líefde die jij je bezit, jezelf, de ander en de wereld toewenst. Je ontdekte die kracht in anderhalf uur, in het e-book-werkboekje dat je hier downloadde.

Lieve Myrea, ik ben je heel dankbaar voor deze challenge! Het is een emotioneel, spiritueel en praktisch proces en ik ben enthousiast. En trots ook op mezelf tot nu toe!

Begín deze week 5, met eerlijk kijken naar eventuele opslag in je ouderlijk huis. Als dat huis nog bestaat. Of plekken/ruimte van anderen, waar jij nog spullen hebt opgeslagen. En bevrijd je ouder(s), die ander, die ruimte en jezelf van deze ballast, deze zware energie, deze stuff-for-what? En why?! Het ligt er te liggen, met hóeveel respect voor de spullen en degene die zo goed is om de ruimte ervoor beschikbaar te houden.. 

Het is daad-werkelijk treurig wat we droppen, welke sporen we nalaten, zonder dat het nog iets dienends in zich draagt. Laat staan liefde, lucht en licht. Come on lovely you, you can do better. Geef ieder haar/zijn ruimte terug. En spullen door naar waar het weer mag leven. Waar het weer dienst kan doen, of gerecycled kan worden.

We komen deze week bij categorieën als foto's, post, cadeaus, souvenirs, trofeeën en erfstukken. En dus onvermijdelijk en hopelijk dankbaar bij diepe gevoelens en emoties. 

Gevoelens willen alleen maar gevoeld worden en emoties kun je beschouwen als de getijden: ze komen en gaan. Wees extra lief voor jezelf deze week. En behoed je voor het blijven hangen in het bekijken van foto's in plaats van het opruimen ervan (begrijpelijke valkuil. Het helpt om afspraken met jezelf in je agenda te maken en je te houden aan de te klaren klus. Recreëren doe je een ander moment. Wees je eigen eerlijke coach).

Aantal tips bij keuzes (zie vooral ook de vorige lessen als: Verzamel álles, echt álles uit die categorie bij elkaar op een kleed, bank, bed. Pak alles even vast en maak een stapel: Ja, Nee en Twijfel. Twijfel? Ga je daarna nog 1 keer door):

- Foto's: welke foto's ráken je. Algemene mwa-foto's mogen gaan. De waarde zat in het moment van maken, het nagenieten van de vakantie, en nu: hup, lekker door. Kies bijv. uit 50 vakantiefoto's van die vakantie, de top 10 die blijft. Kóester díe.

- Brieven/kaarten: wat is de post die zó bij je hoort, vanwege de waarde die diegene met díe boodschap jou bracht en/of nog altijd brengt. Bewaar ze liefdevol. De rest: hup.

- Gekregen cadeaus: leer te kijken naar je angst, schaamte, schuldgevoelens als 'menselijk'. En naar: tóch mogen kiezen dat.., het dus (mogen!) loslaten. Dat kan namelijk liefdevol. Herbestemmen, in plaats van doorgeven. Dus op naar een plek waar iemand er weer echt zelf voor kiest (Kringloopwinkel, Marktplaats). Het doel van het cadeau was het geven en ontvangen, daar sprak een boodschap uit. Die is door jou ontvangen en begrepen. Maar als het niet je smaak/stijl is, of je tot nut is, hup. Dat zou de gever je ook toewensen. Als ie enigszins sane in het leven staat tenminste :-)

-  Souvenirs/aandenkens: mogen spullen éindelijk dóór? Dózen vól schoolschriftjes en andere herinneringen: laat ze in je hart en hoofd bestaan (zoals je eerste zoen, die zit ook niet in een doos maar je roept het zó weer op). Niks hoeft te blijven om de waarde ervan te erkennen. Laat gáán, maak je leven letterlijk líchter vanaf hier. Met meer ruimte, oog voor, in plaats van met de ballast, het gewicht en volume van.. je zolder bezwijkt zowat. 'En jij erbij als je zo doorgaat?'.

- Trofeeën: als je oprecht blij wordt van bekers, medailles, schalen en oorkondes: be my guest, maar dan toch liever in je eigen huis. Het leven gáát niet over trofeeën en prijzen. Het gaat om de ervaring, de beleving, de groei, de blijheid en de liefde. Jouw essentie, de kern, het vertrouwen. Minder spullen brengt je méér. De eer en het feit blíjft echt wel, ook als je het bewijsstuk heenzendt.

- Erfstukken: maak voor jezelf een duidelijk verschil in: wat koos je zélf en wat kreeg je toegeschoven? In het 2e geval kun je het als cadeaus beschouwen, zie dan daarvoor het paragraafje daarover. Erfstukken (van horloge tot schilderij) kunnen daarnaast hun dienst al bewezen hebben, door je te hebben getroost in een eerste rouwperiode. Ga oprecht na of het stuk jou ook nu nog en/of blijvend steunt, verbinding, waardigheid, liefde en eerbied brengt. Óf.. dat het dóór mag. Omdat dat misschien een Nee is of omdat je (zoals ik begin mei ga doen, als m'n vader een half jaar overleden is), 

een lieve schatkist wil maken, maar wel eentje met een bepaald max qua volume. (Het boxje waarin ik de spulletjes ga doen, en zover kies, tot dat het dáár in past zal respect- en liefdevol naar hem, naar mezelf en naar mijn en onze toekomst zijn. 

Met een waardiger boxje, brengen de spullen die nu nog op een flinke stapel liggen, mij (en hem daarboven) veel méér. Da's mijn overtuiging. De liefde in de eenvoud.)

- Religie en spiritualiteit: wat is nog voor nu en wat wás (want is vanuit een ander, andere tijd, andere visie, norm, emotie bij je beland): kies oprecht. Kaarsen, symboliek, beelden, altaartjes, olie, wierook en verwijzingen. Vanuit jóu in verbinding met iets Groters nú: wat blijft en waar neem je afscheid van. Zeg het dankbaar gedag. Op naar een plek waar het weer een rol van betekenis kan krijgen. Laat het gaan.

- Dagboeken en ander geschreven werk: ik ken iemand die het weg deed op haar 45e. Respect! Wát een moed. Da's míjn beleving daarbij. Want ik kan véél inmiddels vrij gemakkelijk weg doen, maar mijn dagboeken, die geen dagboeken zijn, ik noem ze: m'n schriftjes, gaan vermoed ik mijn leven met me mee. Maar als jij het wel kan: dan buig ik ook diep voor jou. Want ik geloof dat het je zéker iets goeds, ruimte, nieuw, fris, verwerking en opschoning kan brengen. Ik ben óók niet meer wie ik aan het begin van het schrijven was. We hebben ons ontwikkeld, hebben ervaren, geleerd en ontdekt. En voor mij werkte het om mezelf (dat was op míjn 45e) daarvoor een nieuwe roepnaam te geven. Dus zie (hoe rijk het leven is): ieder mag een eigen weg gaan, kiezen voor wat helpend is, doen wat ruimte geeft. Dus schrijf en behoud, of schrijf en laat los. Of kies iets anders wat jóu Goed Doet.

Kies dus ook deze week weer op jóuw Wijze. 

* Marie Kondo raadt je aan om alles vast te pakken en te voelen: Does this spark joy?

* Ik zeg ook zeker bij deze categorie: bepaal de plek, het volume, de plank, lade, kist of kast waarin je deze categorie bewaart en verminder net zolang tot die plek waardig gevuld is. Da's wat anders dan volgepropt hè. Focus: liefde, licht en lucht (geven = ontvangen).

En doe als Ruby Wax: zet jezelf regelmatig even S.T.O.P.: Stop, Think/feel, Options? Proceed! Dat kan als je alleen bent, maar werkt natuurlijk ook goed, in gezelschap dat je bijvoorbeeld nogal overweldigt. Toilet of even naar buiten, zit of sta daar even bewust stil, en vervolg je weg.

Word je eigen coach = zoom uit op de situatie waarin je twijfelt of vast zit. Kijk eerlijk of je een excuus / smoesje gebruikt om te vergoeilijken of te behouden, óf dat je kunt overstappen naar een réden vanuit je essentie, vanuit iets groters dan onze ikjes op deze aardbol. Wát staat je nu te doen. What Good? 

Dúrf vanuit dát vertrouwen. De beloning ligt namelijk niet in de kramp maar in de ruimte: durven kiezen. Voor gerust het enge ;-) Lijkt het eng maar blijkt het verdorie hartstikke fijn te zijn! Da's een soort geheim hoor.

Pak maar mee. Om door te geven.

Jíj kunt dit. Ik geloof in jou, 

Namasté.

Myrea

Levenscoach voor de gestreste rustzoeker in de overgang als levensfase,

p.s.

Wil jij óók de Lente-Opruim Challenge vanaf week 1 instappen? Mail me dan je aanmelding met JA GRAAG op myrea@lieveropgeruimd .nl

én maak daarbij 39 euro over op NL24 ASNB 0708 6269 55 t.n.v. M.J.W. de Roo o.v.v. Lente-Opruim Challenge. 


Dan krijg jij net als de challengers, óók toegang tot de Lente-Opruim Challenge-pagina, waarop je alles in een helder overzicht, stap voor stap kunt volgen. 

In 6 weken:

  • Een Opgeruimd Huis, 
  • Meer rust in je hoofd 
  • en als bonus: Meer liefde in je dagen.


Gegund! Deze crisis als káns om niet meer uit te stellen maar óp te ruimen. 

Da's:

  1. lief voor jouzélf,  
  2. fijn ook voor een ander (je kunt er beter voor die ander Zijn) én 
  3. helpend voor de wereld (je komt weer toe aan: dat waar jíj er hier voor bént). 

Nu niet meer gratis dus, daarvoor had je in maart dienen in te stappen. Maar met een investering van 39 euro kom je tot een waarde voor je leven die in positieve zin niet in verhouding staat. 

Het opruim-proces brengt mij steeds weer mooie handvatten en nieuwe inzichten! Je doet het hartstikke goed, die challenge, constructief en met veel liefde. ~ W.

Ik zou zeggen, wat lét je? En laat me dat dan even weten alsjeblieft. myrea@lieveropgeruimd.nl 

Ook als je vragen hebt én voor als je je wil aanmelden natuurlijk.

Thanks!