Een Nieuw Begin, maar wáár begin ik dan?!

17-12-2019

Nou, gewoon, bij jezelf.

Met:

  • een leeg papier voor je, 
  • een plek om even rustig te kunnen Zijn,
  • én met de belofte aan jezelf dat je op dit papier goudeerlijk gaat zijn met jezelf.

Schrijf onderaan je vel papier: Uitgangssituatie

Schrijf bovenaan je vel papier: Gewenste situatie

Schrijf aan de linkerkant in het midden: Hulpbronnen

Schrijf aan de rechterkant in het midden: Hindernissen / Belemmeringen.

Ga nu eerst bij Uitgangssituatie, met een andere kleur pen of stift, schrijven welke termen daar bij horen. Wat is er hier, nu, in jouw situatie aan woorden te noemen. 

Woorden die staan voor of namen zijn van mensen, gevoelens/emoties, activiteiten.  (Welke) energie, gedachten, verlangens. Wees goudeerlijk over het oncomfortabele hier, of, wat ik vaak hoor, érger dan oncomfortabel..).

Stap nu over op je blad en ga na bij Gewenste situatie, als je écht heel eerlijk bent, wat is er dáár?! Qua mensen, qua gevoelens/emoties, aan activiteiten, aan fijne energie, hoe zou je het daar noemen? Of gewoon maar eerst eens: wat is daar gerealiseerd, af, volbracht? Wat heb je daar gekozen, waardoor het daar voelt zoals het voelt. 

Noem gerust vanalles en pak dan ook gerust een tweede vel erbij als het niet past. ;-)

Ga met je pen en je schaamteloze eerlijkheid naar Hindernissen / Belemmeringen... Geen fijn gebied voor de meesten. Wél het gebied waardoor je nog altijd niet aankomt, aangekomen bent, bij je gewenste situatie. Eenvoudigweg omdat de route van Uitgangssituatie naar Hindernissen / Belemmeringen, je niet verder brengt maar terug voert en vast houdt op een ongewenste 'plek' .

Wakker kijken lieverd. Wat is hier allemaal te noemen (mensen, gevoelens/emoties, gedachten, energie, activiteiten) wat jou allemaal tégen houdt op je pad door het leven? Pijnlijk toch, als je even voelt hóe sterk deze krachten werken.. (of eh: jij ze láát werken. Eerlijk hè, hadden we afgesproken).

Stap als je echt alles genoemd denkt te hebben, over naar.. hèhè, zucht van verlichting, je Hulpbronnen. Schrijf daar álles op waarbij jij voelt: helpt me vooruit, brengt me support, geeft me kracht en energie. Wie, wat, noem álles en dan nog meer. Denk ruim!

Hoe voelt dit gebied? > Dat mag je je trouwens op allevier de plekken afvragen.

En zie dan, beschouw wederom goud-eerlijk: hoe loopt jouw route (meestal of altijd)? Vanaf je Uitgangssituatie, wetende wat daar in Gewenste situatie voelbaar en te vinden is..

Ga je vooral via Hindernissen / Belemmeringen, dan is het net als bij Monopoly.. het houdt je in een soort.. ik wil niet dramatiseren maarre.. gevangenis? #stuck

Op welk leefgebied dan ook hè. In de coaching gebruik ik deze 10: Zingeving, Inspiratie, Wonen, Werk, Relaties, Gezondheid, Verzorging, Financiën, Recreatie, Ontwikkeling. 

Vaak loop je niet in 1 leefgebied vast (of ben je enkel dáár unhappy), maar zijn er een aantal sterk verbonden. 'Niet lekker op je werk', werkt geheid door in je privésituatie en dus relaties en in je energiepeil rond zingeving, verzorging en persoonlijke ontwikkeling.

Terwijl je in een vrij land leeft hè, een vrij leven kreeg, houd jij jezelf gevangen?

Sweety, voor wíe nou helemaal?! 

Ga dus ook eerlijk en moedig kijken naar eventueel (jouw) slachtofferschap, en naar je eigen regie en verantwoordelijkheid. Wie houdt jou op dat paadje van Hindernissen terug naar Uitgangssituatie? Je mag naar iedereen en allerlei omstandigheden wijzen. Maar is dat nou niet júist een Belemmering om verder te geraken? Wijs je met 1 vinger naar een ander, niet met 4 vingers naar jezelf?!

Dus stap ook óver: maak de beweging, met een pion, met je vinger, maar Liever nog, met je hárt. Stap over van Hindernissen / Belemmeringen naar..

Hulpbronnen. Wees dáár! Zoveel en zo vaak mogelijk. Loop dáár heen als je vast zit, stress ervaart, op slot raakt, depressief, moedeloos of wanhopig bent.

Stop in ieder geval met anderen de schuld geven, je jeugd, je gezondheid, je financiële situatie, je partner of zelfs.. je kinderen (ja maar ík...). Ja jij. Jíj bent de enige die kan gaan kiezen. Om niet te blijven hangen in dat wat je een ongewenste situatie noemt.

Om de gedachten die je op het uitgesleten paadje hóuden, te gaan verkennen, en daarmee bewust te kunnen gaan kiezen voor ánders. Voor een wél helpende route.

Je kunt overstappen en onderweg gaan naar de voor jou gewenste situatie.

En als jij net als ik zo'n beetje half weg in het leven bent, midlife season, de overgang of noem het zoals je wil (het hangt allemaal op de brug van verleden naar toekomst, de brug van de ruimte achter je en nog veel ruimte vóór je),

dan is het nú tijd, wil je die tweede helft er één laten zijn van rúst rond je leven en er daad-werkelijk voldoening over.

Op een Wijze die jóu gelukkig stemt. Waarin je je steeds weer bevrijdt van ballast, op welke manier die ballast dan ook in je leven is, jij die in je leven houdt.

En sommige gedachten zullen blijven, maar die kun je dan zíen als Hey, I héar ya, but nope, I'm not gonna listen to you ;-)

Liever Opgeruimd heet niet voor niets zo. Het gaat over meer dan alleen je spullen.

Het gaat over Bewust Kiezen, voor dát waar het nu tijd voor is. Omdat we geen derde helft tevoorschijn gaan toveren.

Teken het Situatiekwadrant! Neem er nou eens even een uurtje de tijd voor. Het is bijna kerst en dit is je cadeau. Het geeft je inzicht. En niet alleen dát, het kan je motiveren tot het zetten van een streep en het maken van een plan. Vanaf hier. Laat het vanaf kerst of vanaf 2020 zijn. 

Een heel nieuw jaar, een heel nieuw decennium.

Zet jezelf niet wéér terug op het uitgesleten paadje van Ongewenste situatie naar Belemmeringen, en (dus) weer terug naar, of stuck in: Ongewenste situatie.

Kies voor: onderweg naar jóuw fíjne plek! Je Gewenste situatie! Met wie of wat daar dan ook allemaal te vinden is: kijk op je papier, daar word je toch blíj van?! 

Desnoods ga je onderweg als een soort Jozef & Maria in 1. En laat een nieuwe situatie langzaam (maar zéker) geboren worden

een situatie die wel een bedje met stro verdient. Een fonkelende ster. Koningen, engelen. Én schapen.

I lóve them! (Dus die komen onder andere bij 'Gewenste situatie' op míjn papier: schaapjes.)

Myrea

Levenscoach voor vrouwen in de overgang. 

Lees hieronder de p.s! Want je hoeft het allemaal niet alleen te doen en te bedenken, je bent écht welkom om je laagdrempelig te verbinden.

Een Nieuw Begin, 'joúw tweede helft'

p.s. 

Laatste kans om grátis mee te doen aan de workshop Sarah's Opruimcafé: zaterdag 21 december van 10.00-12.00u in Nijmegen. Vanaf januari is dit een betaalde workshop (39 euro voor 3 keer, dus ik houd een bescheiden prijs aan). Komende zaterdag nog 3 gratis plekken! Zie hier de pagina van de workshop en hoe je je aanmeldt.

p.s. 2 Een nieuwe workshop op 3 januari, waar niet alleen ik erg enthousiast over ben: 

Saars Boekenhoekje! Kom met andere gelijkgestemde vrouwen (bewust op deze plek, midden in hun leven, met een verleden achter zich en een toekomst vóór zich), genieten van boekeninspiratie, de sfeer rond boeken, de persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden rond boeken, lezen en schrijven. Lees híer waar en hoe je je aanmeldt. De aller-allereerste, ben je erbij?! 

Op vrijdag 3 januari van 15.00-17.00u. want 'Who needs a vrijdagmiddagborrel ;-) als je op deze knusse plek kunt vertoeven?!

Laatste: Wil je alvast thuis aan de slag nadat je de oefening in de blog eerlijk hebt gedaan? Download dan: De eerste 3 stappen naar Een Opgeruimd Bestaan. 

Daar kun je een waardenkompas samen stellen, jouw unieke waarden, de waarden die je de weg wijzen van hier... naar dáár! Download gratis op het midden van de Homepagina.

Heb een bewuste week richting kerssemis! Laat je niet meevoeren op oude paadjes die je niet gelukkig stemmen (belemmeringen!), kies gerust voor wat jóu blij stemt (hulpbronnen!). Er is nog een half leven te léven lieverd. Daarna gaan we over naar Up There. Daar is het fijner terugblikken na een rust- en voldoening gevende tweede helft vermoed ik. En wees mild, wat niet lukt, lukt nog ff niet.