BOEKEN: Week 2 van de Lente-Opruim Challenge

31-03-2020

Gisteren openden we week 2 van deze waardevolle challenge. En wat gebeurt er véél, bij velen! Scroll als je meteen naar de samenvatting wil naar onderen.

Ik voel me nu al zó dankbaar. Dat dít gebracht mocht worden. Dat ik dít mocht brengen en mag brengen. Dat zoveel huizen ádem krijgen. Dat deze vrouwen adem krijgen. 

Hoe dubbel dit óók klinkt, want met juist déze crisis als reden..

Deze crisis is óók een kans. Dus ja: samen bezig, ieder voor zich, voor een Groter Waarom.

Gisteren gaf ik en komende 4 weken geef ik, iedere maandag om 10.00u. een Facebooklive. Het is de opening voor díe week, met de categorie voor die week.

De samenvatting daarvan krijg je in de blog op dinsdag hier.

De mensen die zich hebben aangemeld voor de Lente-Opruim Challenge (en lees hieronder, dat kan dus nog), ontvangen die automatisch in hun mailbox. Daarnaast ook in de mail:

- de samenvatting van de wekelijkse Facebooklive-'les'

- de Vrolijke Afvinklijst voor die week, handig hulpmiddel ter ondersteuning bij je 'Opruimfestival'

- de Lente-Opruim Challenge-webpagina, waar alles per week, op volgorde, gerangschikt staat. Om rustig terug te kijken, op te zoeken en te overzien.

Ik heb besloten dat gezien de omstandigheden van deze 'andere tijden',

je je ook tíjdens de challenge nog mag aanmelden. En daarom heb ik de Lente-Opruim Challenge-pagina klaar gezet. Enkel beschikbaar voor aangemelde challengers. 

Zodat eenieder die deze weken zinvol betekenis wil geven, de draad op ieder moment kan oppakken. En resultaat de reis en de bestemming is.

Ik houd dáár alle acties op bij. Dus stap in en begin jóuw Lente-Opruim Challenge.

Mail me dus als je nog niet was aangemeld voor de challenge en je wél toegang wil: myrea@lieveropgeruimd.nl

Challengers kunnen me hun vragen mailen, die gedurende de week ontstaan tijdens hun Opruimfestival. De vragen beantwoord ik iedere zaterdag om 15.00u. in een Q&A-Facebooklive. Ook die mail ik je na afloop.

Ik hou je dus 'bij de lieve les' maar je doet het dus niet 'even'. Het vráágt wat van jezelf. Dus ben je écht klaar met je eigen uitstelgedrag, smoesjes vermomt als goede reden en.. aanhoudende wanorde?

Grijp dan nu je kans (dat mag in deze vreemde tijd, crisis is een krachtig synoniem voor kans: re-organiseer de wereld, jouw wereld. Her-stel.).


DE SAMENVATTING VAN DE 'LES' VAN GISTEREN:

Als het je lukt: het is zowel voor jou als voor mij fijn als je de facebooklive bekijkt. 

De opname duurt drie kwartier. Het geeft je qua inhoud de bagage om goed te begrijpen wat we deze week aan het doen zijn. Hoe ik het doe, hoe Marie haar volgorde kiest, wat ze ons meegeeft en waarom. Maar als je daar niet voor voelt: All Is Well. Dan wandel je op jóuw manier dit pad. Maar je begrijpt me. Ik heb vaker met mensen met dit bijltje gehakt, dus hup: it works!

Week 1 was: KLEDING (en textiel).

Ook hierbij geldt: Heb je de week áf of níet af: All is Well.

Dat je er bent en je best doet, daar gaat het over. Het hoeft (júist) níet perfect!

Je werkt en dat dóe je:

 • in categorieën,
 • met het nemen van verantwoordelijkheid,
 • met jóuw reden (da's zonder excuus),
 • met het nemen van tijd en dat is het stellen van priori-teit

aan jóuw dóel. Het doel dat je vorige week stelde. Het kaartje dat vóór je staat of het moodboard dat hangt en de verbeeldingskracht die je haar werking laat doen.


Waar ben je naar onderweg? Laat dat beeld met je samen-werken.

You have a wish, you make it a goal (with a date), you achieve it by following the plan.

En nu dus: 'this plan'. Dank voor dat vertrouwen!

Want langs déze piketpaaltjes die al voor je zijn uit gezet. Piketpaaltjes die hun kracht hebben bewezen. Voor huizen en spullen, voor mensen, voor levens.

Maar jouw motivatie gaat het dóen! Jíj gaat het dóen. Ik en Marie niet. Jij.

Dus weet waarom je kiest om nú op te ruimen. Nu. En niet: ooit. Ooit is nooit leren we straks..

Laat deze crisis dus gerust een kans zijn (en ja, ik geloof sterk dat het dat is: voor de wereld, voor de mensheid, voor de dierenwereld, voor eenieder van ons).

De overgang als levensfase is dat sowieso al. Dít uitzicht: op je verleden en op de toekomst: welke keuzes maak je vanaf híer?! Met nog een half leven voor je (daar gaan we vanuit): wat hoort dan nu nog bij je? En wat niet of.. niet meer.

Het e-book, de invuloefening die je daarin maakt, helpt je ontzettend. Bij iedere twijfel die je tegenkomt in deze opruimchallenge (én in je dagelijks leven) kun je de vraag stellen aan.. (daar kom jij of ben jij achter).

Wees bereid om 't oude los te laten om ruimte te maken voor het nieuwe! Stap over: van twijfelmodus naar keuzekracht.

Ook hier in week 2 is de cultuur (als alle 6 weken): EENVOUD.

Want met deze challenge geef je jezelf eigenlijk maar 2 taken:

 • je kiest wat je hóudt
 • je kiest hóe je dat (waar je dat) opbergt.

Ook in week 2 werken we met subcategorieën: 

o.a. boeken, cd's, lp's, dvd's, tijdschriften. En voor wie ze nog heeft zelfs cassettebandjes en videobanden! Maar ook spellen, folders en kaartensets. Challengers ontvangen de vrolijke afvinklijst in hun mailbox!

Iedere categorie krijgt een eigen opruimfestivalletje!

 • Álles uit die categorie verzamel je bij elkaar: op een kleed, op de bank of op bed. Álles, dus als je alles denkt te hebben, loop dan nóg een rondje door je huis, langs tassen, planken, nachtkastje, inloopkast, auto, fietstas enz.: Heb je echt álle boeken? (of cd's, spellen, lp's of tijdschriften.)
 • Kies niet zónder het vast te pakken: met vastpakken en écht voelen of je verbinding ervaart bij dit stuk maak je het als het ware 'wakker' en ervaar je of je het hóudt of niet. Of je er de intuïtieve aantrekkingskracht bij voelt, die het op de stapel JA doet belanden.
 • Net als vorige week bij kleding/textiel, zul je stukken (boeken bijvoorbeeld), tegenkomen, waar je het bestaan niet meer van wist.. Wees eerlijk: hoort het dan echt nog bij je. Geef al je toekomstige bezit, het bezit dat blijft, liefde, lucht en licht. Want anders kun je het beter doorgeven richting een nieuwe bestemming. Naar ergens waar het dat wél weer krijgt. En waar het dat kan géven.
 • Marie Kondo zegt: Does this sparks joy? Ik zeg: Brengt dit stuk jou: geluk? En eerlijk: je weet het dan wel. Je traint hier ook mee, waardoor dat wéten, steeds makkelijker wordt. Gaat er iets op áán binnen in je, als je dit stuk vast hebt. Ja! Nee! Twijfel?
 • Creëer dus weer 3 stapels: Ja, Nee en Twijfel: en ga hooguit nog 1x door de twijfelstapel. Word moedig, er zijn maar weinig mensen die spijt krijgen van dat wat ze lieten gaan. Bevrijding viel hen eerder ten deel ;-) Vergeet niet de naam van je waardenkompas (e-book) om raad te vragen als je níet weet of het (nog) bij je hoort.
 • Laat je hoofd geen redenen 'verzinnen' waardoor je neigt (uit angst, schaarstegedachten, andere normen, aangeleerd gedrag) iets te houden, als je al vóelde: Nee, dit is niet meer voor nu. Dan is dát o.k. Bedank het stuk voor wat het je brácht (al was het maar de tekst van een achterflap, een leuke herinnering of een fijn aankoopmoment) en laat het dan met liefde gaan. Wat je geeft, krijg je terug. In andere, nieuwe vormen. In de nieuwe ruimte die daarmee ontstaat!
 • Herinner je: als je deze challenge doorloopt zoals velen er doorheen wandelden, houd je 1/3 over van de hoeveelheid die je had. 1/3! En da's precies genoeg. :-)
 • Je behoudt alles dat 'in de etalage van je favoriete eigen winkeltje' mag staan.
 • Wat ook helpt om jezelf te bevrijden van ballast: OOIT = NOOIT: Koester wie je nú bent, koester de plek en de vibe, waar je naar onderweg bent. En laat dus ook leestaken die je jezelf hebt gesteld voor ooit, lós. Het hóeft niet meer. Je hóeft niet te lezen wat je je ooit voornam. Half gelezen boeken, een tijdschrift dat wel 5 euro kostte (ja, en dus?), spellen die nooit gespeeld zijn: hup, het mág weg, door naar een plek waar het weer dankbaar ontvangen wordt. Teksten in je hoofd als: dat ga ik misschien nog ooit lezen, luisteren, kijken... vervang 'nog ooit', door 'nooit'. 

(H)eerlijk.

 • Schep Nieuwe Ruimte: geef jezelf die vrijheid. Reset. Opruimen is namelijk óók: afronden van een levensfase, verwerken van wat wás. Dus: jóuw tweede helft: Een Nieuw Begin.
 • Blijft het vol of wordt het Leeg?
 • Doel van boek, cd, dvd, spel is: dat het gelezen, geluisterd, gekeken en gespeeld wordt. Da's het nut. Stapelt het en lééft het niet meer doordat het onaangeraakt blijft? Gun het een nieuw thuis. Waar het weer een dienst kan verlenen, een rol kan vervullen.
 • Laat iemand zich er weer bewust mee verbinden, dus net als vorige week: gééf niet weg aan diegene van wie jij verwacht: leuk voor jóu! Dat mag diegene nl. zelf opzoeken. Wat heeft diegene nodig. Velen zullen geneigd zijn het gekregene aan te nemen. Wat hún ruimte weer voller maakt dan bedoeld. Ieder haar eigen opruimchallenge en het doorschuiven van spullen is daar niet helpend bij. Dus: kringloopwinkel, Marktplaats: prima!
 • Waak ervoor (net als vorige week en komende weken), dat wat we nu vanwege de omstandigheden dus niet hop, naar de kringloop of scheidingsstation brengen: onze even gestalde spullen, nóg een keer door-werken. Tóch besluiten dat boek, die dvd en dát spel weer in de kast te zetten. Je hébt er al een keuze over gemaakt en die was en is Goed. Laat datgene dat straks het huis mag verlaten staan waar het staat, enkel om het nog weg te brengen.
 • Kies van iedere subcategorie: een eregalerij aan stukken: díe boeken, díe dvd's, díe cd's: die hebben voor jou een Gouden Randje. Berg ze bij elkaar op. Per subcategorie: rustig want: eenvoudig. En met veel minder spullen is dan voortaan alles zó gevonden, zó gepakt. In je eregalerijen: daar vind je identificatie, blijdschap, inspiratie, life-changing pieces! De stukken die je 'een beetje blij stemmen'..? Zeg jij het maar, wat doe je dáármee?
 • Bepaal bij alles: is het nog voor nú, is het nog voor mijn toekomst? Ooit? Offe..
 • Houd dus je kleinere verzameling van 'Nú Geluk'. En wees je bewust dat grotere verzamelingen vaak een uiting zijn van emotionele pijn (verlies, gemis), angst (schaarste, loslaten) of andere compensatie-neigingen (zelfbeeld, geluk). Stukken die je houvast geven omdat je een bepaalde basis-veiligheid mist bijvoorbeeld. Kies dan (want menselijk) daar een páár stukken voor, maar dat hoeven er echt geen 100 te zijn. Dat begrijp jij óók. Ruim júist op voor een nieuw (veilig, fijn, rustig) gevoel. 
 • Denk aan alle leen-, huur-, probeer-plekken. Niet alles hoeft bezit te zijn. Denk aan de bibliotheek, internet-leesstukken, Spotify als muziekdienst en misschien wel een speel-o-theek voor volwassenen?. En de kringloopwinkels hebben vaak ook prima spullen ter vermaak, ontspanning en ontwikkeling (van spellen en boeken, tot tijdschriften en muziek). 
 • Wegdoen = verspilling? Nee, verspilling is het: * als je ruimte mist voor nieuwe ervaringen door je volgestouwde ruimte. * als je rust mist, door chaos en wanorde, * als je voldoening mist doordat je vasthoudt aan het oude, * als je deze crisis en deze spirituele brug die de overgang is, onbenut laat.

Da's verspilling. Want: een káns.

 • Kom uit de twijfelmodus in de keuzestand! Volg je agenda (pak na deze blog je agenda en plan met jezelf blokken van 2 - 4 uur en gerust ook een opruimdag in deze week 2 die je voor deze challenge gaat gebruiken. 
 • Vólg je agenda = volg je plan dat je vanzelf leidt naar je doel. Voor de ADD'ers, ADHD'ers en de HSP'ers onder ons, is onze agenda één van onze beste vrienden. We laten ons namelijk door véél, vaak afleiden. Een hulpmiddel en een route staan je dan zéér ten dienst.
 • Beweeg wég van redenen om nu níet.. (naar redenen om nu wél). De niet-helpende redenen, heeft je hoofd namelijk supersnel verzonnen. Bedacht. Ter gemak. En uit angst. Want de groei zit in het enge gebied. In het onbekende. En da's misschien dus wel in: minder. Minder spullen, minder zooi, minder ballast. Hartstikke eng, want: het is je zo bekend. Maar mijn belofte: het wordt fijner. Houd je Plan A voor ogen. Plan B is er niet. Je keuzes maak je met díe stip aan de horizon. Met je kaartje, je moodboard en je verbeeldingskracht. Keuzekracht!
 • Week 1 was het je kledingkast, week 2 is het je boekenkast: wat wordt straks of nu al:

* De ruimte, jóuw ruimte?

* De orde, jóuw orde?

* De sfeer, jóuw sfeer?

* De vibe, jóuw vibe?

* De stijl, jóuw stijl?


Jíj bepaalt. Dus jij bent je eigen garantiebewijs. Volg daarvoor jóuw essentie. Jouw kompas. Daar huist jouw rust, jouw kalmte, jouw voldoening.

En 'als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg'. Dus ook daarom: wil je uit een cirkel waarin je nu al jaren ronddraait, geef jezelf deze nieuwe zwieper!

Deze challenge ís dat. Ik hoor nú al dat mensen ánders kiezen. Met hun hart, met hun kompas! Heel gaaf. En dikke duim, een grote pluim! Want het vraagt wat van jezelf.


Benut deze 6 weekse als training. Je wordt sterker in:

 • Jezelf kennen
 • Kiezen
 • Je gedachten opmerken (daarmee gemakkelijker je éigen coach-zijn)
 • Je eigen waarheid creëren: Kies: ik kán dit / ik kan dit níet. Beide zijn waar als jij achter díe waarheid gaat staan.

Maak er, ondanks de omstandigheden, een mooie week van met jóuw opruimfestivalletjes (de categorieën die je in je mailbox en op de Lente-Opruim Challenge pagina vindt als je je hebt aangemeld).


De volgorde voor deze week:

 • Kijk als je wil, de Facebooklive-'les' als je die nog niet gekeken hebt
 • Ga daad-werkelijk aan de slag ná het lezen van de blog. Doe dat samen mét het document dat jij als challenger, per mail ontvangt (de subcategorieën van week 2 Boeken).
 • Reserveer er nú blokken tijd voor in je agenda van deze week.
 • Stel je evt. vragen die tijdens de week ontstaan op myrea@lieveropgeruimd.nl
 • Kijk zaterdag kijk de Q&A - Facebooklive, waarin ik de vragen beantwoord, voor het afronden van die week.
 • En chill minstens op zondag, heerlijk: dóne!


Dus dit is niet even een quick fix: maar benut de kans die hier en nu is ontstaan.

 • Ruim op per categorie en niet per kast of kamer
 • Met echt álles uit die categorie bij elkaar op een hoop (shocking veel!)
 • Laat alles door je handen gaan en vraag je af: voel ik geluk bij dit stuk
 • Een stapel Ja, een stapel Twijfel en een stapel Nee
 • De Twijfelstapel loop je nog maar 1x na, daarmee kies je: Ja of Nee
 • Alles wat je op Nee deed, kreeg of krijgt een bedankje voor de bewezen dienst
 • Alles van Ja ga je daarna met aandacht Opbergen. De rode draad daarbij wordt: Eenvoud.


Opbergen: liefdevolle eenvoud.

 • Alles gerust achter een deurtje maar bij openen wel in het zicht ('Nobody puts baby in the corner')
 • Alles per categorie bij elkaar
 • Alles heeft voortaan deze vaste plek, dit fijne thuisje in jouw huisje
 • Alles krijgt licht, lucht en ja: liefdevolle aandacht. Het wordt gezien. Jíj wordt gezien. What goes around comes around.

Dat wat jij geen liefde, lucht en licht kan geven, mag de hut met meegegeven 'dank voor de bewezen dienst' verlaten. Op naar een nieuw Thuis. Want hier en nu? Jouw tweede helft? Een Nieuw Begin.


Plezier dus met déze week,

déze categorie. Míjn 'lievelings-'. De jouwes? ;-)


En hear me out:

Jij kúnt dit, ik geloof in jou!


Namasté,

Myrea

Ruimte in je huis? Da's rust in je hoofd & liefde in je dagen.

p.s.

Bescherm jezelf door te kiezen met ieder stuk vastpakken en vóelen: ja of nee. Ga niet bladeren, lezen, spelen. Want dan hang je na 3 weken nog in deze categorie! Je wéét het zo ook wel. Of het blijft of niet. Word je eigen coach.

Voor wie de oefening in het e-book niet heeft ingevuld, is de eeuwige twijfelstand voelbaar. Logisch! Want het begint allemaal bij: Wie ben ik?!

Ontdek het hier verrassend eenvoudig:

Download direct gratis op de Home-pagina.

En wandel deze challenge verder, met nu al meer keuzekracht!